La secció segona de l’Audiència Provincial de Tarragona, amb data 21 de març, ha notificat que es desestima el recurs d’apel·lació interposat per l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, contra la sentència absolutòria que ja va dictar a finals de l’any passat el jutjat penal número 2 de Tortosa, subscrita per la magistrada Laura Martínez Salom.

Així per tant ja és ferma i definitiva, a tots els efectes, la sentència que absol al Setmanari l’Ebre, i als periodistes Joaquim Rambla i Josep Maria Arasa, del suposat delicte de “calúmnies continuades” del que se’ls havia acusat, per haver publicat i autoritzat la difusió d’exactament 4 notícies periodístiques, ara fa 4 anys.

L’Audiència provincial “confirma la sentència d’instància“, desestima el recurs presentat pels advocats de Paladella, i reitera que les notícies en qüestió havien estat el fruit de “la labor periodística” del setmanari i dels periodistes. Un mitjà que és el degà de la premsa local i comarcal al territori, i uns professionals amb més de 35 anys de trajectòria professional, que han experimentat per primer cop haver estat encausats, amb l’afegit que l’alcalde de Batea demana presó efectiva per a tots dos.

Josep Maria Arasa, –actualment director de Canal Terres de l’Ebre i d’Ebredigital.cat, va demanar a Paladella quan ja es va decretar l’absolució per part de la jutgessa del penal número 2, que l’alcalde de Batea no presentés recurs, “per demostrar així, almenys a última hora“, que defensa el seu honor en igualtat de condicions (Paladella els costos del judici, li pagarà íntegrament el seu ajuntament). Però no li va fer cas (al plenari va confirmar que li tornaria a pagar l’ajuntament, també el recurs), per acabar acusant de nous als periodistes ara absolts per mitjà dels seus circuits habituals.

Sense notícies d’Antifrau

La decisió de l’alcalde Joaquim Paladella, reforçada pel seu secretari municipal, Eduard Ena, de què podia presentar recurs contra l’absolució del Setmanari L’Ebre i els seus periodistes, amb els diners de l’ajuntament, va generar un nou episodi a mitjans de febrer. En aquella ocasió, un grup de veïns de Batea, van voler denunciar aquest finançament públic, del dret a l’honor particular, a l’Oficina Antifrau de la Generalitat de Catalunya, per si podia suposar “prevaricació” i “malversació de fons públics”.

Un cas del qual encara no es coneix si ha estat acceptat a tràmit, ja que, en cas de ser així, motivaria l’actuació d’ofici de la fiscalia Anticorrupció, extrem força improbable. El que si està clar però és que Joaquim Paladella (que es presenta com a independent, però que deriva els seus vots cap al PSC, partit del qual va ser diputat al Parlament diversos anys), ja a les municipals de 2015 va tindre un discurs victimista per presentar-se i guanyar les eleccions per majoria absoluta; com ara torna a tindre per presentar-se de nou a les municipals, i superar la barrera dels 30 anys d’alcaldia (actualment en suma 29), probablement xifra rècord a Catalunya, que recorda l’obsessió de guanyar 6 Tours de França (com argumentava Jordi Pujol) i superar així a Indurain.