El Territori Sénia suma 111.000 habitants en 2.070 km2 i està format per 27 pobles (15 de valencians, 9 de catalans y 3 d’aragonesos) que comparteixen geografia, història, llengua i cultura i que, a més, tenen la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món.

Al 2006 i 2007 es van crear la Mancomunitat Taula del Sénia (formada sols per ajuntaments) i l’Associació Territori Sénia (constituïda en un 50% per sectors econòmics i socials i l’altre 50% per la pròpia Mancomunitat), que des de llavors col·laboren promocionant el territori.

A partir de l’inventari d’oliveres mil·lenàries (de més de 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del sòl) que arriba als 5.027 exemplars, treballant juntes les dos i amb l’ajut d’altres administracions (Unió Europea, Ministeris, Comunitats autònomes i Diputacions) i institucions (Fundacions, Centres d’investigació) s’estan obtenint resultats excel·lents. Gràcies a alguns ajuts, la Universitat Politècnica de Madrid ha fet datacions d’oliveres sent la més antiga ‘la Farga de l’Arión’ (Ulldecona), plantada l’any 314 i que per tant té 1.705 anys.

Els objectius del Programa han estat i són: posar en valor les oliveres mil·lenàries i el seu fruit, l’oli, però també els altres olis de varietats tradicionals de la zona i establir sinergies amb altres sectors: restauració, turisme… i, a la vegada, temes de patrimoni cultural, mediambiental i paisatge.

De les 5.027 oliveres existents al Territori Sénia, el 62,4% es troben a la part valenciana i el 37,2 a la catalana (si bé Ulldecona, amb 1.379, és el poble que en té més). Totes les de la part valenciana estan protegides per una Llei del 2006 de protecció d’arbres monumentals i el Reglament del 2018 fixa per a oliveres a partir dels 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del terra.

També a Itàlia hi ha una Llei de protecció i aprofitament del paisatge d’oliveres de Puglia del 2007 que protegeix totes les de més de 3,14 m de perímetre a la mateixa alçada del tronc, havent-se obtingut prou bons resultats.

Per això era tant necessària una Llei de protecció a Catalunya i per això mateix vam veure amb molta satisfacció com, després de visitar les Oliveres mil·lenàries del nostre territori, el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar va presentar el 27/06/2018 una Proposició de llei sobre la protecció d’oliveres monumentals a Catalunya.

Paco Zapater, gran enamorat i defensor de les Oliveres mil·lenàries, va iniciar el passat mes de desembre una recollida de firmes, a través de la plataforma Change.org, en la què es demanava al Parlament de Catalunya que aprovés aquesta llei -o el text que, previ estudi, es cregui adient- per tal de preservar aquest patrimoni tan singular, ens hi vam sumar totalment, fent-hi tota mena de difusió, tant entre la gent de la nostra zona, com de tots els altres indrets. El resultat ha segut espectacular ja que hi ha 98.499 firmes recollides arreu del món.

Per tot això, Paco Zapater impulsor de la iniciativa i els representants del Territori Sénia, han lliurat avui (19/03/2019) les 98.499 firmes al President del Parlament de Catalunya, Sr. Roger Torrent, per als Grups Parlamentaris, demanant que aprovin aquesta llei, amb les modificacions que calguin, però sempre garantint la preservació del patrimoni de les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.