Aquest dimecres es vota al Parlament de Catalunya les esmenes a la totalitat de la llei de protecció d’arbres monumentals. Previsiblement, la llei tirarà endavant en la seua tramitació després que ahir Junts per Catalunya i Esquerra Republicana retiressin les esmenes que van presentar a finals de setembre.

La proposició de llei la va presentar el Partit Socialista al juliol del 2018 i va topar amb les dues esmenes a la totalitat dels grups que donen suport al govern de Quim Torra. La votació s’havia programat per finals de 2018 o principis de 2019. Però abans que es posés una data per la seua votació al ple del Parlament – finalment serà demà – el president Quim Torra va assegurar que la llei tiraria endavant o sinó l’aprovaria via decret.

Fonts d’ERC i JxCAT reiteren que la voluntat de les esmesnes no era bloquejar la protecció a les oliveres mil·lenàries i centenàries del Sénia, sinó assegurar la participació dels altres actors i veus del territori. Ara, confien en que la llei es pugui debatre i modificar durant la seua tramitació en comissió. Per la seua banda, des del PSC celebren l’aixecament del veto a la seua preposició de llei, però no entenen encara perquè es van posar.

100.000 FIRMES CONTRA L’ESPOLI

L’advocat tarragoní Paco Zapater ha entregat al president del Parlament, Roger Torrent, 98.499 firmes en defensa d’una legislació catalana que protegeixi les oliveres mil·lenàries del Sénia, i la resta del país. La proposició de llei que va registrar el grup parlamentari del PSC-Units al juny de l’any passat, inspirada en la legislació de la regió italiana de Puglia, es debat aquest dimecres al Parlament.

Zapater confia que la llei prosperi però recorda que tenen suport suficients, gairebé el doble de les firmes que es necessiten (50.000), per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Si es donés el cas, la recollida de firmes s’hauria de tornar a fer.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.