La impressió 3D, tècnica que permet la fabricació d’objectes tridimensionals mitjançant addició de capes successives de polímer, ha estat incorporada al conjunt de tècniques i processos que L’Onada Serveis utilitza per a oferir el millor servei. Mitjançant el treball combinat del Departament d’Informàtica i els Serveis de Manteniment de l’organització, la nova tècnica s’està aplicant ja per a fabricar de manera autònoma, emprant materials biodegradables –el polímer que s’utilitza és àcid polilàctic, que s’obté a partir del midó de blat de moro, la iuca o la canya de sucre- i sense la intervenció de tercers recanvis que compleixen tots els estàndards de seguretat i resulten idonis per a realitzar reparacions al mobiliari i altres estris i eines dels quals se’n fa ús de manera quotidiana a les Residències i Centres de Dia de l’organització. Així, i de manera completament segura, es guanya en rapidesa i eficàcia a l’hora de realitzar les imprescindibles reparacions a les quals obliga l’ús quotidià d’equips i mobiliari.

En concret, i en aquesta primera ocasió en la qual la tecnologia d’impressió 3D s’ha aplicat per a donar resposta a una necessitat de manteniment, la impressora de la qual disposa el Departament d’Informàtica de L’Onada Serveis s’ha utilitzat per a fabricar una peça d’un llit de la residència L’Onada la Sènia –situada en les Terres de l’Ebre- que servirà per a reemplaçar una altra que, per l’ús, havia quedat inservible: “És una peça petita; però molt important, ja que si no està en estat òptim, el llit no pot utilitzar-se, perquè es tracta d’una peça la qual uneix dues de les parts de l’estructura del moble. Després de detectar la situació, vam contactar amb el fabricant del llit i se’ns va indicar que no hi havia una nova peça disponible i el llit, per tant, havia de substituir-se per un de nou. Vam decidir llavors modelar la peça amb Autocad i fabricar-la nosaltres mateixos amb la impressora 3D de la qual disposem des de fa uns mesos. Durant els propers dies, i amb la peça ja fabricada, esperem que els Serveis de Manteniment dels quals disposem a l’organització puguin instal·lar-la. Amb això, donarem una nova vida a un moble que hauria hagut de quedar fora de servei de no ser per aquesta tècnica i podrà tornar a utilitzar-se, ja que la nova peça compleix amb els més exigents estàndards de seguretat. Hem guanyat temps, recursos i autonomia; perquè ara ja no depenem d’un proveïdor extern per a aquest tipus de petites reparacions. La impressió 3D obre un ventall de possibilitats que aprofitarem per a optimitzar l’ús dels recursos i oferir sempre el millor servei”, detallen des del Departament d’Informàtica de L’Onada Serveis.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.