El Casal de Benissanet ha acollit enguany la festa comarcal del Dia Internacional de la Dona Treballadora a la Ribera d’Ebre, una cita que cada any es fa en un poble itinerant i que aquest 2019 s’ha organitzat amb el lema Som 8 de Març, reivindicant que “no estem disposades a fer ni un pas enrere. No ens ho podem permetre com a societat. Hem d’avançar, recollint l’herència i l’experiència de les nostres predecessores, per desmuntar definitivament un sistema patriarcal que oprimeix dones i homes en un model androcèntric que nega els drets fonamentals de les persones”. Així ho va expressar el conseller de Serveis Socials, Josep Maria Sáez, en la lectura de la Declaració Institucional del 8 de Març que també va reivindicar “un futur millor i un record per les empresonades i exiliades”, i va donar pas a l’homenatge de les riberenques que aquest any han estat escollides per les seves associacions de dones per representar el seu poble al Reconeixement de la Dona Treballadora comarcal.

Fins a 14 dones, una per cada un els municipis de la Ribera d’Ebre, van pujar a l’escenari, acompanyades de familiars i companyes de les entitats femenines, i van poder compartir les seves trajectòries de vida, treball i família. Elles són Encarna Alfonso, d’Ascó; Isabel Mestres, de Flix; Pilar Massot, de Garcia; Marcelina Compte, de Ginestar; Pilar Ripoll, de Miravet; Maria Carmen Inglés, de Móra d’Ebre; Anna Maria Sánchez, de Móra la Nova; M. Àngela Cubells, de la Palma d’Ebre; Lucrecia Bladé, de Rasquera; Mercedes Prunera, de Riba-roja d’Ebre; Francisca Rebolo, de Tivissa; Madalena Escoda, de la Torre de l’Espanyol; Bienvenida Viñes, de Vinebre; i l’última en pujar, la del poble amfitrió: Maria Teresa Pedrola, de Benissanet. A totes se’ls va lliurar un ram de flors, un record i un escalf que, com moltes d’elles van expressar, “no oblidaran mai”.

Paraules d’elogi també a la primera presidenta comarcal

Després d’escoltar les “grans històries” que ahir van omplir el casal de Benissanet, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va pujar també a l’escenari entremig dels aplaudiments i els elogis que li van dedicar durant l’acte com a primera dona riberenca que ha estat presidenta comarcal. Un títol que Carim va agrair reconeixent el paper de les dones i les entitats que les agrupen a tots els pobles: “Les dones i les associacions de dones són molt importants per al desenvolupament dels nostres pobles; donem vitalitat i fem els pobles més grans”, va dir Carim, que després d’escoltar tantes “històries felices” durant la tarda, va voler acabar el seu breu discurs amb un missatge en positiu per a totes les dones que omplien el casal: àvies, mares, filles, nétes, companyes, veïnes, amigues… “Siguem menys perfectes i més felices. No tinguem por, ni pressa… Només cal mirar-nos al mirall i preguntar-nos si estem fent el que volem fer, i si podem exercir els nostres drets i llibertats”, va dir, animant a les dones que omplien el casal a continuar el seu camí amb “menys drames i més llavis rojos. Un somriure i endavant”.

L’acte commemoratiu del Dia de la Dona Treballadora a la Ribera està organitzat cada any per l’associació de dones del poble amfitrió de la festa, en aquest cas la de Benissanet, que com la resta d’entitats de dones de la comarca forma part del Consell Consultiu de Dones de la Ribera.

L’alcalde de Benissanet, Xavi Arbó, va donar la benvinguda a l’acte dient que es tracta d’un dels més destacats de la programació de primavera de Benissanet, i agraint a la resta de la comarca una visita tan especial.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.