La brossa que hi ha al delta de l’Ebre arriba del Mediterrani, del mateix riu Ebre i d’actituds incíviques, entre altres. Ja fa 20 anys que l’Associació de Voluntaris del Parc natural del Delta de l’Ebre realitza neteges puntuals als espais naturals i el 2015 es va iniciar una coordinació conjunta entre els 7 municipis deltaics. Des de llavors que es van fent diverses accions de sensibilització i la pròxima serà este diumenge amb una neteja de platges de tot el Parc Natural.

La campanya “Per un Delta Net” pretén sensibilitzar la població local i visitant que cal adquirir conductes més cíviques amb l’entorn i influir en un canvi en els patrons de consum que afavoreixe una reducció del volum de residus que generem. L’acte central de la campanya és la l’acció simbòlica de neteja d’espais naturals i periurbans que es realitza el segon diumenge de març, enguany el dia 10. Cada municipi tria una zona del seu entorn per netejar.

En l’edició de 2018, la campanya va permetre la recollida de 9 tones de brossa en 6 neteges diferents i la participació de més de 300 persones. També va incloure la celebració d’altres activitats, com ara una taula sectorial per debatre sobre el problema de la brossa, així com el repartiment de 6.500 gots reutilitzables, i diversos tallers sobre la brossa marina, etc.

Les principals accions dels darrers anys des del Parc Natural han estat neteges, divulgació i sensibilització donant a conèixer la problemàtica que patim al Delta de l’Ebre amb vídeos, cartells, repartint gots als xiringuitos o activitats als instituts. També es participa en projectes europeus com el Marine Litter Watch Month en el que l’any passat van fer un mostreig. D’allí van extreue conclusions: el 89 % de la brossa recollida eren peces petites, tamps i bosses de plàstic, petites peces de poliestiré, bastonets d’orella, burilles de cigarretes i cada vegada menys vidre.

La campanya de sensibilització ambiental “Per un Delta Net” està organitzada pel Parc, el COPATE, els ajuntaments deltaics de l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, i l’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Esta iniciativa compta amb el suport de l’Associació d’Empreses i Serveis Turístics del Delta i la participació de L’Escola del Parc, Musclarium i Aturebre.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.