La Comissió Feminista de la Sénia organitza el proper 16 de març la IV Jornada Feminista a l’espai Marcel·lí Domingo, després de l’èxit de les darreres edicions. Seguint en la línia de reivindicar el paper de la dona al món de la cultura – com ja es va fer en el sector de la música o les lletres – aquesta edició pretén ressaltar la figura de la dona en el món de la pintura. Fins ara s’ha remarcat aquesta figura com a model o musa i no s’ha donat prou importància a la figura de la dona com a autora i creadora. Són poques les referents que ens han arribat en el dia d’avui, més enllà d’autores reconegudes com Frida Kahlo. Per obrir mires, l’historiador de l’art Aleix Roig donarà inici a la jornada a les 17:00 h amb una xerrada que porta per títol Dones pintores: Introducció crítica i historiogràfica. Les seues explicacions donaran pas a una taula rodona, en la qual es podrà debatre entre els assistents i assistentes amb el ponent.

Els actes finalitzaran a les 19:00 h de la tarda amb l’obra de teatre Dona-foc, la dona que es crema a càrrec de la companyia Les Fugitives al mateix espai, al Marcel·lí Domingo. Es tracta d’una companyia formada per tres dones que fa servir l’art per reivindicar la posició de la dona, apostant per personatges femenins amb caràcter i personalitat, així com per defensar la importància del paper de la dona en el món actual i al llarg de la història.

Dona-foc, la dona que es crema és un espectacle poètic de mitja hora de durada que combina versos, música i feminitat. Reivindica que les poetesses del segle XX i XXI han escrit sobre l’amor i la mort –temes que comparteixen amb els seus iguals masculins– però que també han escrit sobre la maternitat, la menopausa i sobre què significa ser dona en un món on els homes tenen el poder.

La Comissió Feminista de la Sénia va néixer l’any 2017 amb un caràcter inclusiu i intergeneracional. El seu objectiu a través de les jornades és posar una gra d’arena en la lluita per fer efectiva la igualtat entre dones i homes. Pensem que només es pot aconseguir compensant la balança i donant-li visibilitat, veu i un espai per projectar-la allà on l’home ja ho ha aconseguit. Per tant, pretenem donar a conèixer referents femenins amb què tant dones com homes es puguin veure reflectits/des.

About the Author:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.