Divendres 22 de febrer va tenir lloc el primer dels actes commemoratius del 150 aniversari de la signatura del Pacte Federal de Tortosa, organitzats sota l’aixopluc de Federalistes d’Esquerres, consistent en la conferència “El federalisme: fonaments contractualistes de les societats humanes”.

L’acte va ser moderat per Enric Roig, arquitecte i membre de Federalistes d’Esquerres, que va presentar tots els actes d’aquesta commemoració que “hem organitzat perquè representa una important fita històrica per a Tortosa, pel seu context i la seva situació com a cruïlla de la Corona d’Aragó i per explicar quina és la nostra proposta federal, la única solució a la situació de conflicte territorial que estem vivint”.

En aquest sentit Roig va apuntar que “el plantejament federal s’ajusta als nostres principis de llibertat, igualtat, justícia, solidaritat i fraternitat, perquè creiem que identitats diferents no justifiquen aixecar ni barreres ni fronteres entre persones i perquè la solució als problemes de convivència es pot trobar i s’han de trobar a través del diàleg, la negociació i el pacte i el federalisme és diàleg, negociació i pacte”.

La segona intervenció va ser a càrrec d’Anna Estany, Catedràtica emèrita de Filosofia de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la junta de Federalistes d’Esquerres, que va explicar què és aquesta associació i quins són els seus objectius, i va donar la seva visió del què representa el federalisme, “un moviment que fa palesa la preocupació per la sortida en fals que suposa l’opció sobiranista i la necessitat d’una alternativa europeista i social a la crisi i que vol regenerar el model polític i institucional, fent-lo més democràtic i participatiu, respectuós de l’autogovern de les parts i de la plurinacionalitat d’Espanya”.

La conferència inaugural dels actes de commemoració va se a càrrec del tortosí Josep Joan Moreso, Catedràtic en Filosofia del Dret per la Universitat Pompeu Fabra, qui va situar històricament la importància del Pacte Federal de Tortosa, i va explicar la concepció del federalisme a través de diferents filòsofs i pensadors com John Rawls o Will Kymlicka, per concloure que “el federalisme és la solució òptima per societats plurals, capaç d’acomodar les diverses pertinences en una unitat supranacional que dóna rellevància política a les unitats més petites. L’única manera que uns i altres poden viure la seva cultura plenament I, si ho volen, enriquir-se amb la dels altres“.

Roig ha valorat molt positivament un acte que va comptar amb una enorme participació de públic que va omplir completament el Taller d’Art Cinta Dalmau i que comptar amb una gran participació en el col·loqui posterior a la conferència, que es va allargar més d’un hora amb diverses intervencions que van versar tant sobre el Pacte de Tortosa com la idoneïtat del federalisme en els actuals moments que estam vivint.

La resta d’actes programats inclouen les taules rodones i conferències “Valentí Almirall i el federalisme intransigent” a càrrec de Josep Pich, Doctor en història per la UPF el divendres 15 de març; “La figura de Francesc Pi i Margall y su ideario federal” a càrrec del Llicenciat en Història per la UB i escriptor Esteban Martín, divendres 29 de març; i una altra conferència el 5 d’abril sobre el context històric del 1869 per signar el Pacte Federal a Tortosa.

El proper acte serà Cine Fòrum amb la pel·lícula “Federal”, d’Albert Solé, el divendres 8 de març a les 19,30 h al Teatre Auditori Felip Pedrell.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.