L’Oficina Antifrau de Catalunya ha rebut aquesta setmana una denúncia en què es demana a aquesta institució que investigui l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, i quatre membres del seu govern municipal. El motiu és determinar si han pogut incorre en dos delictes penals, a l’haver ordenat que les despeses judicials, i d’advocats particulars, de les causes que voluntàriament eleven a judici, acaben pagant-les els seus veïns, amb càrrec als pressupostos municipals.

El cas està damunt la taula de l’oficina que dirigeix el jutge Miquel Àngel Gimeno, substitut del polèmic Daniel de Alfonso, relacionat amb les cloaques de l’Estat. I allò que haurà de determinar és si el govern de Batea ha pogut cometre els presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons públics. Si no és així el cas s’arxivarà, però, si hi ha indicis suficients, s’elevaria a la Fiscalia d’Anticorrupció.

Els denunciants són un grup de veïns que han demanat quedar-se en l’anonimat per evitar represàlies de l’alcalde, apel·lant a que és un procediment habitual que s’accepta com a vàlid en possibles casos de corrupció. El cas ha estat revelat per una informació exclusiva del Setmanari l’Ebre, que ho publica en l’edició d’aquest divendres.

Segons aquesta informació, el punt clau perquè la denúncia tiri endavant, és el reconeixement que va fer el mateix alcalde durant una sessió plenària, on admetia, i considerava normal, que una denúncia que havia decidit interposar en defensa “del seu honor“, la paguessin els seus veïns. Però hi ha tres noves dades que poden actuar en contra seva. La primera, que d’altres alcaldes es paguen aquesta mena de casos de la butxaca. La segona, que els acusats van ser absolts i l’alcalde no va obtenir els 100.000€ d’indemnització que demanava. I la tercera, que hi ha jurisprudència al Tribunal Suprem, mostrada pels denunciants, segons la qual queda clar que l’actuació de l’alcalde no és ordinària, sinó excepcional.

Però el cas també té derivades polítiques. Ara, els dos grups de l’oposició municipal, tant 100×100 Batea, com el PDeCAT, han assegurat que demanaran oficialment al seu ajuntament, la xifra global, i si és possible cas per cas, del que costen el conjunt de causes judicials que ha protagonitzat, i que continua protagonitzant, l’alcalde Paladella. Bàsicament per a que els 2.000 veïns coneguen l’import de la factura.

Un import que no pot ser menor tenint en compte que l’advocat que ha tingut contractat, durant més de 3 anys, en la seua última querella mediàtica (la que atacava el Setmanari l’Ebre), la seua causa l’ha defensat un prestigiós penalista de Barcelona, l’advocat Juan Miguel Bernal, provinent del controvertit despatx Piqué Vidal.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.