El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat eleccions generals pel 28 d’abril després que el Congrés dels Diputat rebutgés aquest dimecres el seu projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. El PP, Ciutadans i els partits independentistes, tot i que per motius oposats, van votar a favor de les esmenes a la totalitat, posant fi al govern del PSOE que ha durat 8 mesos.

Un dels protagonistes d’aquests dies sobre el parquet del Congrés dels Diputats ha estat el diputat tortosí del PDeCAT, Ferran Bel, portaveu econòmic del seu partit. Aquest divendres Bel ha passat per l’Entrevista de l’Ebre Notícies i ha assegurat que el govern espanyol es va retirar de la taula de negociació cedint a les pressions dels barons socialistes i en veure la manifestació del PP, Ciutadans i VOX. Bel reitera que els partits independentistes no posaven de condició el reconeixement del dret a l’autodeterminació, sinó poder parlar-ne, igual que se’n pogués parlar de més autogovern.

Malgrat el cop de porta d’aquesta setmana, Ferran Bel continua abanderant l’ala més moderada del PDeCAT i assegura que cal seguir “perseverant amb el diàleg” encara que hi ha curt termini no es veja possible, fins a arribar a pactar un referèndum d’autodeterminació.

Tot i que no descarta la via unilateral “en un futur”, Bel creu que “s’ha d’insistir en la via del diàleg” amb els partits espanyols fins a posar-los “davant del mirall” i fer que Europa “els avergonyisca si no volen parlar”. Fins i tot, diu Bel, amb “aquell govern més radical i que més es negue al diàleg com un govern de PP, C’s i Vox, nosaltres tenim l’obligació de seguir apel·lant al diàleg i si no volen seure a la taula, que no seguin, però que ho hagin de dir”.

Segons l’exalcalde de Tortosa, Pedro Sánchez convoca les eleccions el 28 d’abril perquè és més favorable “als seus interessos personals” i perquè pot obtenir un millor resultat que els partits de dreta. “Ell arriba a la conclusió que el que més li convé és presentar-se com que ha estat objecte d’una pinça entre la dreta i els independentistes – pinça que ha provocat ell mateix – i que l’han de votar a ell perquè no vinguen les dretes. Però el que la gent ha de saber és que el que Partit Socialista està buscant és un pacte amb Ciudadanos. I encara que ahir sentíem al senyor Rivera dient que no pactaria amb Sánchez, va dir el mateix sobre Rajoy“.

Ferran Bel, que va ser cap de llista de CDC per Tarragona a les eleccions de 2016, no descarta tornar-se a presentar però ho condiciona fins que “haja de parlar en qui haja de parlar”. Bel recorda que va temps ja va anunciar que aquesta seria la seua última legislatura actiu en política i que el seu desig era tornar a la seua professió d’economista.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.