El Departament de Justícia ha lliurat la primera edició dels premis ADR (alternative dispute resolution / resolució alternativa de conflictes) i Mediació als millors treballs de recerca, iniciatives i pràctiques impulsats per ens, institucions i organismes públics i privats en l’àmbit de la mediació, entre l’1 de gener de 2016 i el 30 de juny de 2018.
Justícia ha premiat com a millor treball de recerca el treball de fi de diploma de postgrau ‘La mediació ambiental en l’àmbit estatal’ de l’advocat ampostí Ramón Nadal i Fabra, que analitza l’aplicació de la mediació als conflictes mediambientals i està dotat en 3000 €.
El premi guanyador d’aquesta categoria ha estat la tesi doctoral ‘Cap a una escola justa: la incorporació de la justícia restaurativa a l’àmbit escolar’ de la mediadora Mònica Albertí, que analitza diverses experiències de mediació en escoles del Regne Unit i dotat en 6000 €.
D’altra banda, en la categoria B, els guanyador són els autors de l’experiència ‘Facilitadors 3.0’ de la policia municipal de Girona i l’APP desenvolupada per l’empresa B-Resol per combatre i prevenir l’assetjament a les escoles.
Acord satisfactori en el 50% dels casos
La meitat de mediacions finalitzades l’any passat van acabar amb un acord satisfactori per a les dues parts. En xifres absolutes, l’any 2018 va arribar al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya un total de 3.677 sol·licituds de mediació (un 88% d’expedients relacionats amb assumptes de família -3240- i un 12% relacionat amb altres aspectes del dret privat – 437 – )
Del total de sol·licituds, un 62% han arribat a iniciativa de les parts interessades, enfront del 38% que van ser derivades pel jutge. Per demarcacions, Barcelona va rebre 2690 sol·licituds de mediació, Tarragona 420, Lleida 351, Girona 202 i les Terres de l’Ebre 14.
Resoldre un conflicte mitjançant mediació és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat. A la mediació hi pot arribar tota mena de conflictes, tant de família (separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per a aliments), com conflictes entre veïns, socials o culturals sorgits de la convivència ciutadana, relatius a lloguers, reclamacions de quantitat, en l’empresa familiar, entre fundacions i entre associacions i organitzacions en general.
Tot i els avantatges per a les parts implicades, les xifres de mediació de l’any 2018 han patit un retrocés de prop d’un 26 % respecte de l’any 2015, en què el Centre de Mediació de Dret Privat va arribar al punt més alt en el nombre d’expedients gestionats. Aquesta davallada coincideix amb l’estancament i la disminució del recurs a la mediació en tot l’àmbit de la Unió Europea i posa de relleu la necessitat d’adoptar mesures que permetin revertir aquesta situació.
Compromís del Govern amb la mediació
Per recuperar el nombre de mediacions, el Govern de la Generalitat treballa en un Avantprojecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya i en el foment de l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment quan hi ha menors implicats. El text estableix que les parts enfrontades han d’anar obligatòriament a una sessió informativa per conèixer els avantatges i les conseqüències de la mediació. L’objectiu és promoure la mediació, sobretot en els casos de separacions o divorcis amb fills, amb la intenció de resoldre el conflicte amb col·laboració, consens, diàleg i acord.
Així mateix, hi ha una aposta per l’enfortiment d’una xarxa institucional amb els diversos operadors implicats en la mediació, com l’Administració de justícia, els col·legis professionals i altres corporacions públiques, com cambres de comerç i universitats. N’és un exemple el compromís signat entre Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana el passat mes de desembre per impulsar la mediació.
En els darrers dos anys, el Departament de Justícia ha apostat per estendre la mediació a l’àmbit contenciós administratiu per mitjà d’un pla pilot en col·laboració amb l’ICAB i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. A més, Justícia ha encarregat a la Comissió de Codificació de Catalunya que revisi tot el Codi civil de Catalunya i detecti totes les millores possibles que s’hi puguin introduir per potenciar l’ús de la mediació i d’altres ADR.