ACN (Tarragona) – Repsol haurà d’aturar a final d’any l’activitat de la plataforma petrolífera Casablanca si el govern espanyol no en prorroga la concessió. La concessió de la instal·lació situada davant la costa del delta de l’Ebre i Tarragona es va atorgar l’any 1978 per un període de 30 anys, més dues pròrrogues de deu anys cadascuna.

La primera d’elles venç el 27 de desembre i, sense el pronunciament favorable de l’executiu, l’empresa es veurà obligada aquell dia a aturar la producció de 2.000 barrils diaris. La qüestió es podria tractar divendres vinent en la reunió del Consell de Ministres que es farà a Barcelona.

Segons fonts de la companyia, l’extracció de cru dels pous i el seu processament a la plataforma s’està reduint des de dilluns passat davant la possibilitat que calgui aturar-la del tot la nit del 27 al 28 de desembre. La pròrroga podria arribar més tard, però això no evitaria el costós i complex procés d’aturada i posada en marxa de la plataforma.

Vista aèria general de la plataforma petrolífera Casablanca, davant la costa del delta de l’Ebre i de Tarragona, en una imatge d’arxiu. (Horitzontal)

Davant la incertesa generada per aquesta qüestió, les cambres de comerç de Tarragona, Valls i Tortosa s’han pronunciat a favor de mantenir la infraestructura industrial situada a alta mar. Les organitzacions empresarials recorden que el tancament faria perdre 120 llocs de treball directes, a més dels indirectes i l’efecte induït per diferents negocis de la zona.

Segons les cambres, es deixarien d’executar unes inversions properes als 150 MEUR en deu anys i quedarien sense efecte contractes de serveis valorats en 16 MEUR l’any. Les organitzacions demanen al Consell de Ministres celeritat i que concedeixi la pròrroga de la concessió. La companyia Repsol, diuen, “ha complert amb tots els requisits tècnics i administratius per seguir extraient uns 2.000 barrils de petroli al dia”, els quals tenen un valor anual d’uns 40 MEUR.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.