ACN (Tortosa) – L’Ajuntament de Tortosa signarà aquest dijous al matí amb l’Institut Català de Finances (ICF) l’acord de compra de la nau i el solar continu de l’antiga fàbrica d’ulleres Indo. El consistori abonarà 255.000 euros en quatre anys a l’organisme de la Generalitat, que ostenta actualment la titularitat de les instal·lacions industrials, tancades des de l’any 2010.

L’adquisició, segons ha apuntat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, permetrà alliberar locals de lloguer. Un cop s’hagin fet les obres de reforma i adequació la nau acollirà un magatzem de la brigada municipal a més de servir com a local d’assaig per als Castellers de Tortosa, que actualment assagen al pavelló firal.

El consistori, que ja passarà a ostentar la propietat a partir de la signatura de l’acord aquest dijous, ja ha destinat aquest 2018 una partida per cobrir la primera anualitat de 63.000 euros. Les tres restants s’acabaran d’abonar fins el pròxim 2021. L’alcaldessa ha subratllat que les instal·lacions, que ocupen un “espai molt gran”, es troben en un “lloc estratègic” dins del barri “més gran de la ciutat“, el de Ferreries. També el fet que, amb aquesta operació, l’Ajuntament podrà continuar alliberant locals de lloguer que manté per diferents punts de la ciutat. “Poder tenir immobles propis perquè la ciutat guanya pel que fa a la despesa“, ha precisat.

Tot plegat, ha de permetre el municipi disposar de més equipaments. Entre ells, un “magatzem per a la brigada i els serveis municipals, però generar espai per diferents entitats“, ha explicitat. Concretament, els primers que podrien ocupar les instal·lacions, un cop efectuades les obres de condicionament necessàries –que compten amb una partida inicial aquest 2019 i seran executades de forma progressiva-, seran els Castellers de Tortosa, que en aquests moments assagen provisionalment al pavelló firal de Remolins. “Els vam dir que, quan podéssim, els ajudaríem a tenir un local amb condicions per assajar”, ha recordat. “La voluntat és poder habilitar espais per a les altres entitats de la ciutat”, ha afegit.

La nau havia estat propietat de l’empresa òptica Indo, que va tancar portes l’any 2010. La societat havia signat un crèdit amb l’ICF que no va poder acabar retornant. Això va propiciar que la Generalitat acabés assumint la titularitat de les instal·lacions, tant la nau com el solar. Segons Roigé, a més, el procés s’ha vist dificultat per l’existència d’un pla parcial anterior al tancament, que Indo havia impugnat perquè volia que l’operació financés el trasllat de l’empresa. La reparcel·lació, a més, deixava els terrenys en dos polígons d’actuació diferenciats. L’alcaldessa ha explicat que la sentència que ha anul·lat aquest pla va arribar fa poques setmanes i això ha permès el consistori acabar tancant la compra com una propietat única.

L’alcaldessa, que aquest dimecres al matí ha mantingut la tradicional trobada de Nadal amb els representants dels mitjans de comunicació, ha anunciat també que aquest dijous comencen oficialment les obres amb la signatura de l’acta de replanteig del projecte de la plaça de davant de la Catedral. “Segurament no es veurà un moviment excessiu d’obra perquè els primers que entren són els arqueòlegs. Per fonamentar la plaça s’han de fer més excavacions dins de l’àmbit del carrer Croera i el desmuntatge d’algunes de les parts per instal·lar la coberta”, ha explicat.