El Parlament de Catalunya va acollir dijous al vespre l’acte de presentació d’un manifest de suport a l’expresidenta Carme Forcadell impulsat pels expresidents de la cambra Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert. Tots ells, juntament amb el president, Roger Torrent, els diputats i antics membre de la mesa, Lluís Guinó i Joan Josep Nuet, i la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones, han elogiat la “dignitat” de Forcadell i han reclamat el seu “alliberament immediat”, així com el de “la resta de presos polítics i exiliats”.

Durant l’acte, les comunicadores Clara Borrell i Txe Arana han llegit el manifest en cinc idiomes diferents i han anunciat els noms d’alguns dels més de 500 parlamentaris de 25 països diferents que hi han donat suport, entre d’ells, la vicepresidenta del Parlament Europeu, Heidi Hautala, la copresidenta del Grup dels Verds Europeus, Ska Keller, una quarantena d’eurodiputats i presidents de diversos parlaments.

En la seva intervenció, Torrent ha destacat que el manifest és una “defensa la política, del parlamentarisme, dels drets i les llibertats fonamentals”, però també “és un reconeixement a una persona excepcional. Una persona compromesa amb el país, amb la democràcia, el pacifisme, la cohesió social i el feminisme”. “Carme, gràcies per l’exemple que ens dones dia rere dia, i que ens encoratja a continuar lluitant sense descans perquè sigueu a casa amb aquells qui més estimeu. Persistirem, com sempre ens demanes, tal com persisteixes tu”, ha conclòs.

Jones, que demà divendres tenia previst visitar a Forcadell a la presó juntament amb Torrent, ha afirmat que ha vingut a donar el seu “suport incondicional i per demanar l’alliberament immediat de la presidenta Carme Forcadell”. L’expresidenta De Gispert ha explicat que “el delicte de la Carme va ser donar la paraula”. “I què es fa en un Parlament, si no es donar la paraula?”, s’ha preguntat. Benach ha afirmat que “acusar la Carme es acusar el Parlament, les seves diputades i diputats”, mentre que Rigol ha dit que “l’única força q tenim és la gent compromesa”. Els tres expresidents han deixat clar que haurien actuat “exactament igual” que Forcadell en el seu lloc.

Per la seva banda, Guinó ha explicat que “ens trobem en un moment d’excepcional repressió i aquesta només es pot derrotar amb la democràcia”, mentre que Nuet ha dit que “fan falta moltes Carmes a Catalunya i al món perquè la veu de tanta gent no quedi aparcada a les portes dels parlaments”.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, membres del govern, el primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, membres de la mesa, diputats, i familiars de la presidenta Forcadell, entre d’altres.

Amb motiu de la presentació del manifest s’ha habilitat la pàgina web www.freeforcadell.org amb el text en cinc idiomes i el llistat complet d’adhesions.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.