ACN (la Fatarella) – Lo Riu, associació per a l’estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, de la Fatarella (Terra Alta) repulsa que s’hagin destruït monuments que commemoraven la Batalla de l’Ebre, als termes municipals de Vilalba dels Arcs, Corbera d’Ebre i La Fatarella. L’entitat, en un comunicat emès aquest dimecres, denuncia “la desmesura” dels fets i “la ignorància i incultura” que consideren que demostren les accions. Recorden que “destruint els testimonis de la batalla, no es recupera la memòria històrica ni es fa justícia“. De fet, els monòlits destruïts a Vilalba, com assenyalen des de Lo Riu, van suposar “un dels primers actes de reconciliació de la postguerra en a la comarca de la Terra Alta”.
Lo Riu defensa que totes les restes del front de l’Ebre s’han de tractar “com un element de preservació de la història del nostre país, de la cultura per la pau, i del desenvolupament econòmic i turístic de les Terres de l’Ebre”.
L’entitat assenyala que els dos monuments “mutilats” a Vilalba dels Arcs els van fer els supervivents del Requetè del Terç de Montserrat, un pels seus morts (el de Quatre Camins) i un altre realitzat per ells expressament per als republicans (a Punta Targa). Aquest segon monòlit el van construir als anys 60, tot i “l’hostilitat de les autoritats franquistes”, i van recollir restes òssies dels cadàvers dels soldats republicans, que portaven quasi vint anys mal enterrats i sobre dels matolls dels boscos del voltant. Les van depositar en un ossari situat a la base del monument.

Autor:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.