ACN/ El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) encara no ha acabat la investigació sobre les substàncies radioactives que es van trobar entre febrer i març en un piezòmetre de la central nuclear d’Ascó I. Així ho ha confirmat el govern espanyol en resposta a una bateria de preguntes sobre la qüestió formulades pel grup d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats. La central va detectar restes radioactives en tubs de la instal·lació que controlen el nivell i composició de l’aigua, anomenats piezòmetres.

La resposta del govern espanyol, signada el 22 d’octubre, es limita a apuntar que el CSN és el responsable en matèria de seguretat nuclear, que es tracta d’un organisme independent que respon davant del Congrés dels Diputats i que “caldrà esperar que finalitzi la investigació iniciada per tenir resposta a les preguntes plantejades”. El grup, en la bateria de preguntes enviades el 22 de maig, també pregunta si les mesures preses són “rutinàries” o si existeix algun motiu per fer-les i si existeixen pous similars a la resta de centrals nuclears espanyoles o si és una especificitat d’Ascó I.

Les preguntes d’En Comú Podem se centraven en conèixer quins radioisòtops s’han trobat i en quines quantitats, quina és la ubicació del pou respecte del reactor o si hi ha possibilitats que les partícules provinguin del reactor. També s’interessen per si hi ha una hipòtesi sobre l’origen de les substàncies i si poden arribar a afectar a l’aqüífer i al riu Ebre.

El president del CSN, Fernando Martí Scharfhausen, va admetre en una comissió d’energia a l’abril que la trobada de cesi a la mostra va ser “una cosa peculiar” i va reconèixer que no saben per què es va produir. “Quan s’inspeccionen una sèrie de pous, es prenen mostres i s’analitzen, i de sobte, es veu que hi ha una mostra en un pou que té una cosa que no hauria de tenir, i això és el que estem analitzant, tant el regulat com el regulador”, va detallar.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.