ACN/ El govern espanyol considera que no és responsable del gasoducte del Castor i es desentén del seu desmantellament i d’indemnitzar els propietaris dels terrenys per les expropiacions de servitud forçosa. El secretari d’Energia, José Domínguez Abascal, ha respost així el senador d’ERC, Miquel Aubà, en la comissió de Transició Ecològica.

Domínguez Abascal ha assenyalat que la sentència del contenciós administratiu de Castelló i del recurs posterior al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, exonera d’administració general de l’Estat de qualsevol responsabilitat, ja que no ha estat part del procediment judicial on s’ha acabat anul·lant la llicència urbanística de les instal·lacions de Vinaròs.

Aquest gasoducte va ser declarat il·legal, primer per l’Audiència Nacional, i més tard pel Tribunal Suprem, perquè es va fer sense la declaració d’impacte ambiental corresponent. El secretari d’Energia, José Domínguez Abascal, s’ha aferrat al fet que no existeix “cap pronunciament administratiu ni judicial” que obligui l’estat espanyol a assumir el desmantellament de la planta terrestre i el gasoducte del Castor, ni a indemnitzar els propietaris que es van veure afectats per les expropiacions.

Domínguez Abascal ha assegurat que el gasoducte forma part de la xarxa bàsica del sistema gasista, i que “en el moment actual”, mentre no es decideix el futur del magatzem, la sentència del Suprem no els obliga a desmantellar-lo i indemnitzar els danys que hagi pogut causar la instal·lació. El secretari d’Energia ha recorcat es troba en fase de concurs públic la redacció dels informes que farà servir el govern per resoldre el futur del Castor. “Aquests estudis són necessaris per identificar les diferents alternatives i riscos que comporten, mediambientals i de tot tipus”, ha apuntat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.