La Unitat de Conservació i Restauració de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa (EATortosa) ha restaurat el telescopi solar Evershed, propietat de l’Observatori de l’Ebre.

Per dur a terme la restauració del telescopi, la Unitat de Conservació i Restauració de l’EATortosa va realitzar un estudi previ de l’estat en què es trobava aquest aparell científic que data de principis del segle XIX i que durant els primers 30 anys de treball a l’Observatori fou usat per enregistrar l’estat de la cromosfera solar. El suport presentava brutícia, corrosió del ferro i el coure, pèrdua d’elements, ratllades, taques i elements afegits per intervencions realitzades anteriorment. A la pel·lícula pictòrica també hi havia brutícia, taques d’òxid, de pintura, d’excrements i d’altres microorganismes, clivellats, ratllades, despreniments de la capa pictòrica i s’havia repintat en intervencions anteriors.

Després de l’estudi previ, es va realitzar la restauració que permetrà incloure l’aparell a l’exposició permanent de l’Observatori. Es va realitzar el desmuntatge de l’aparell, la neteja superficial, la fixació de la pel·lícula pictòrica, la neteja amb sistemes aquosos i dissolvents, la protecció dels elements metàl·lics, la reintegració pictòrica de les pèrdues de policromia i la reproducció dels elements perduts, entre d’altres intervencions.

La Unitat de Conservació i Restauració de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa ofereix un servei de conservació i restauració de béns culturals d’ens municipals de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. L’objectiu és donar suport a l’art i la cultura, a més de d’ajudar als ens municipals en la conservació del seu patrimoni.