Exregidors però també alcaldes i regidors es van donar cita divendres a Deltebre en la presentació a les Terres de l’Ebre del moviment Socialistes per la República. El diputat al Congrés per ERC, Jordi Salvador, i el candidat a l’alcaldia Joan Alginet van apel·lar als valors del socialisme per contribuir a fer efectiva la República Catalana.

“Ens apleguem en un espai de reflexió, debat, generació d’idees i de propostes. Ho fem en qualitat de ciutadans lliures que compartim valors i conviccions socialistes, i que alhora compartim els valors republicans i el projecte de país amb Esquerra Republicana de Catalunya”. Són les primeres paraules del manifest fundacional de Socialistes per la República. Des de Deltebre, el missatge va ser clar: “No hem traït a ningú. Som los de sempre i no renunciem a la condició de socialistes”. “Vam haver de triar entre partit o país, confort o coherència”, va ser una altra proclama, entre històrics dirigents i exregidors socialistes, alguns encara en actiu. Entre el públic, també eren presents alguns alcaldes republicans, com els de la Ràpita i Alcanar.

La lectura del manifest va ser a càrrec d’excàrrecs socialistes. Intervencions del perellonenc Manel Terrado, militant socialista durant més de 30 anys; de l’actual regidor a Campredó per ERC i exsecretari de les joventuts socialistes ebrenques, Roger Ripoll; i Conxi Vizcarro, regidora no adscrita a la Ràpita. Va abandonar el grup del PSC per la repressió de l’1 d’octubre. Abans de Salvador, també va intervenir Joan Alginet, des de l’Ebre, una de les veus més crítiques amb la direcció nacional del PSC i que va estripar el carnet després del vot contrari al Parlament a la declaració de sobirania del 2013, quan la llavors diputada socialista -ara alcaldessa d’Ulldecona-, Núria Ventura, va decidir trencar la disciplina de vot del PSC i no participar en la votació, juntament amb quatre diputats socialistes més (Àngel Ros, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere i Marina Geli).

Socialistes per la República reivindica l’esperit del Míting de la Llibertat del 22 de juny del 1976, quan naixia el PSC. També el llegat de la Unió Socialista de Catalunya. Un nou espai compromès amb ERC, el partit, defensen, central en l’espai catalanista. “Puc dir que no hi ha ningú que hagi votat més a l’esquerra al Congrés dels Diputats”, assegura el diputat Salvador, exsecretari general de l’UGT al Camp de Tarragona. “El pal de paller d’aquest país en aquest moment és ERC, sense cap mena de dubte”, va afegir. “El país, el territori, necessita que el socialisme democràtic que vol seguir fent política i no se sent reflexat en els posicionaments del PSC ni molt menys del PSOE, segueixi i els espais que ens ofereixen són espais en els que ens sentim còmodes i crec que ERC ha fet un gest de molta generositat”, va assegurar Alginet, que durant el seu parlament va recordar que els principis “es traeixen quan es vota el 155”.

El candidat a l’alcaldia per la plataforma Més Deltebre, que es presentarà a les municipis en coalició amb ERC, apel·la al vot útil i demana la confiança dels socialistes per fer front a Lluís Soler i el Pdecat: “Si mirem les dades, a les últimes eleccions municipals, (el PSC) van ser 1.500 votants. A les últimes eleccions al Parlament del desembre, la majoria de socialistes que a les municipals van votar PSC, van votar ERC. Per tant,  crec que la majoria de socialistes de Deltebre han canviat el xip, han desconnectat d’este Estat que ens persegueix, ens ataca i no ens deixa ser nosaltres mateixos i és evident que el projecte de Més Deltebre, que neix des de la transversalitat, els pot representar millor que ningú. El vot útil existeix i l’únic vot alternatiu al govern de Lluís Soler és el vot a Més Deltebre”.

 

Periodista.