L’administració de la diòcesi de Tortosa va tancar el 2017 amb un superàvit de 779.000 euros i a aquest benefici se suma també el de 466.197,47 euros de les 142 parròquies del Bisbat. El superàvit generat es destinarà a una dotzena de projectes de restauració, manteniment del patrimoni històric i per l’amortització de préstecs; però sense oblidar el manteniment ordinari de les parròquies i l’ajut social.

Els ingressos van ser similars a l’any 2016, amb un lleuger increment de 2.200 euros, però les despeses es van reduir en 636.314 euros. El delegat Mossèn Víctor Cardona, ha remarcat que la contenció de la despesa i de les actuacions de manteniment ordinàries han permès que el resultat econòmic, de l’últim any, a la Diòcesi i també a les parròquies, es tanqui en positiu.

Entre aquests projectes hi ha set a les Terres de l’Ebre. Es tracta de la rehabilitació de la casa abadia de Garcia (Ribera d’Ebre), la reparació d’una capella i la teulada de la parròquia de Santa Bàrbara (Montsià, la reparació d’una paret lateral del temple parroquial de Prat de Comte (Terra Alta), la reparació de l’ermita de San Francisco de la Fatarella (Terra Alta), la restauració de les cobertes de l’església d’Alfara de Carles (Baix Ebre), la restauració de part de la teulada de l’església d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), la restauració i la neteja del retaule de l’Estrella i el desmuntatge i transport del retaule de Santa Anna de la Catedral de Tortosa.

També pel que fa a Càritas Diocesana, present en 35 poblacions de la Diòcesi, es van desenvolupar 21 projectes socials l’any 2017. Aquests projectes van permetre atendre directament 3.699 persones, amb 10.755 beneficiaris, amb un equip tècnic de 16 treballadors i 600 voluntaris i voluntàries.

Menys sacerdots, més mobilitat

Actualment al Bisbat de Tortosa hi ha 96 sacerdots, 72 en actiu i 24 emèrits. Són 5 mossens menys que l’any 2016, però ha crescut de 3 a 5 els seminaristes que s’intrueixen. Amb la Catedral de Tortosa, el bisbat tortosí té 142 parròquies repartides entres les demarcacions de Castelló i Tarragona i l’Ebre. 82 han de ser servides per sacerdots desplaçats des d’una altra parròquia, 4 més que l’any anterior. Això ha fet augmentar el nombre de desplaçaments per tal de poder oferir els serveis religiosos i atendre personalment els fidels. L’any passat, els mossens de la Diòcesi van fer 236.102 quilòmetres, 45.052 quilòmetres més que l’any 2016. La Diòcesi té 286.163 habitants, repartits en un territori que abasta una extensió de 6.450 quilòmetres quadrats.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.