Rehabilitar la façana fluvial, revaloritzar la serra del Montsià, donar continuïtat al passeig canal, vegetar i ombrejar zones verdes, crear una àrea d’autocaravanes, crear una àrea de picnic, crear una xarxa de carril bici, reubicar l’antiga font de la plaça del Mercat, ampliar els usos del pàrquing de les antigues piscines, adequar l’àrea de la Carrova. Són les deu propostes que podran votar els ampostins en els primers pressupostos participatius a la capital del Montsià.
Entre el 5 de novembre i el 9 de desembre, els ampostins majors de 16 anys podran escollir en què s’inverteixen 150.000 euros del pressupost de 2019. A votació, deu propostes, que plantegen actuacions en espais naturals i urbans. S’està demostrant que el principal handicap dels pressupostos participatius és, precisament, la participació. Per això, més enllà de poder participar per via telemàtica o als baixos de l’Ajuntament, es vol apropar la votació a la ciutadania, en esdeveniments com Expoclik i la Fira de mostres o a entitats i equipaments municipals. L’objectiu és avançar cap a un model de ciutat participativa.
Per votar, els veïns i veïnes hauran d’introduir el seu DNI i data de naixement al formulari que els hi apareixerà quan accedeixin a l’espai ‘Vota’, de la web tufas.amposta.cat. Un cop accedeixin a l’aplicatiu de votació, els hi apareixeran les 10 propostes. Hauran de fer el seu propi rànquing prioritzant les quatre propostes que més els hi agradin. «El sistema assignarà quatre punts a la proposta 1, tres punts a la proposta 2, dos punts a la proposta 3, i un punt a la proposta 4», explica la responsable de Microveus, Carla Bonfill. «L’objectiu és que al final puguem fer un rànquing, amb l’ordre de prioritats de la ciutadania», afegeix.
En un procés dissenyat per Microveus, les deu propostes que es duen a votació han estat validades per una comissió de tècnics de l’Ajuntament a partir de les 31 propostes prioritzades que els hi va traslladar la comissió tècnica de seguiment després de les tres jornades de debat on hi van participar entre 30 i 35 persones a cadascuna. «Amb aquest procés, que ha optat per ser biennal -un any d’elecció i un any d’execució- hem sentat les bases per un model de ciutat participativa i que no delegui la gestió de la ciutat en dipositar el vot cada quatre anys», ha dit l’alcalde, Adam Tomàs. «Hem volgut fer un procés de participació real, i ha sigut així perquè les deu propostes que es porten a elecció surten d’un procés de participació real, on hi ha participat tothom qui ha volgut, aportant les seves idees i debaten sobre les altres dels altres ciutadans».