Ja no baixa l’aigua pels canals. Enllestida la sega, és hora de tancar comportes. Tancats els canals, a l’hemidelta dret és hora ara també d’avançar amb la lluita contra el caragol maçana. De moment, la plaga es manté a ratlla, amb una norantena d’hectàrees afectades, segons confirma el president de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, Manolo Masià: “Hem recuperat un 14% de camps que estaven amb caragol però ara a última hora n’han aparegut uns quants més i estem entre les 80 i les 90 hectàrees”.

Els tractaments amb aigua de mar s’estan demostrat com els més efectius i, a la vegada, menys contaminants per frenar l’espècie invasora, segons defensen els regants. Arran de les prospeccions que s’han realitzat enguany, han traçat un plànol amb els desguassos envaïts de caragol que podran ser tractats, previa autorització per part del Departament d’Agricultura.

Tancat el canal principal, fins a principis de novembre, les estacions de bombament trauran l’aigua dolça de la zona a tractar de la zona a tractar. Entre el 6 i el 26 de novembre es deixarà entrar l’aigua del mar. La durada del tractament serà de 21 dies. Finalment, el 27 de novembre està previst posar les estacions de bombament en funcionament per extreure l’aigua salada dels desaigües. S’aportarà aigua dolça fins el 31 de desembre.

Autor:

Periodista.