La Unitat Militar d’Emergències (UME) i l’Organització de Resposta a l’Emergència (ORE) de la central nuclear Vandellòs II van realitzar aquest dimecres un exercici conjunt de formació per a arribar a una “eficient prestació de les actuacions de suport” a en cas que fos necessari.

CN Vandellòs II va simular que les conseqüències d’un fort moviment sísmic a la zona haurien obligat a activar el Pla d’Emergència Interior (PEI) de la central per al qual s’ha mobilitzat l’organització pròpia de resposta de la central i s’ha sol·licitat la col·laboració de la UME, que s’ha desplaçat a la central amb 120 efectius i 30 vehicles. Durant l’exercici pràctic s’han comprovat, entre altres, les capacitats de suport en el trasllat de persones, en la lluita contra incendis i en l’efectivitat de les comunicacions, a més d’assajar actuacions de descontaminació i comprovar l’adequada coordinació dels participants.

Durant l’exercici formatiu s’ha simulat la posada en servei del Centre Alternatiu de Gestió de l’Emergència (CAGE) i la direcció de la gestió de l’emergència s’ha realitzat des d’aquesta instal·lació que, com cal recordar, ha estat una de les modificacions de disseny que les centrals nuclears han incorporat fruit de les lliçons apreses després de l’accident causat pel tsunami del Japó el 2011 a la instal·lació de Fukushima. El CAGE permet, en cas de ser necessari, disposar d’una sala de coordinació, equips mèdics i de protecció radiològica i allotjament per als professionals que estarien actuant en la instal·lació.

Després de l’exercici es realitza un treball d’anàlisi de les activitats en què es valoren les tasques executades, s’acorden possibles accions de millora per comprovar nous escenaris, equips i situacions.

Protocol de col·laboració

El Protocol de col·laboració entre la Unitat Militar d’Emergència (UME) i el conjunt de les centrals nuclears espanyoles, per a la preparació de la UME per a la intervenció en situacions d’emergència i en vigor des de 2013, és fruit de l’exhaustiva anàlisi de seguretat que va confirmar que totes les centrals nuclears espanyoles es trobaven en nivells superiors als requerits. D’aquesta anàlisi van sorgir actuacions de millora per fer front a les situacions que van més enllà del que preveu el disseny d’aquestes instal·lacions i que han reforçat les seves ja alts estàndards de seguretat. Entre aquestes millores, a més de les modificacions de les mateixes centrals com l’anteriorment esmentat CAGE, s’ha potenciat la resposta davant d’una situació d’emergència amb l’adquisició de nous equips portàtils i la corresponent formació dels professionals que han de manejar-los, així com els exercicis d’entrenament i la signatura i implementació d’aquest protocol de col·laboració que garanteix que els efectius de la UME disposen del coneixement necessari per a poder prestar suport en cas necessitat.

D’acord a aquest protocol, la UME participa periòdicament en exercicis en les centrals nuclears espanyoles com aquest que s’ha realitzat a Vandellòs II i que el 2015 ja es va dur a terme a CN Ascó.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.