Posar en valor els productes del territori i els seus productors és l’objectiu de Gastroebre, unes jornades gastronòmiques que aquest dilluns i dimarts reuneixen al celler Vinyes del Convent d’Horta de Sant Joan 200 professionals, entre els quals també una dotzena de cuiners amb estrella Michelin.

L’objectiu de les jornades és ser un punt de trobada de cuiners, restauradors, productors, mitjans de comunicació i entitats, enfocades en les Terres de l’Ebre, on el turisme i els seus serveis associats esdevenen fonamentals per garantir i millorar la qualitat de vida dels habitants d’aquestes comarques. Aquestes jornades estan concebudes com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la cuina de les Terres de l’Ebre, i han de servir per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses dels sector gastronòmic d’aquestes contrades.

La primera jornada ha estat marcada per la presència de Joan Roca, del Celler de Can Roca, considerat el millor cuiner del món. Ha ofert una sessió magistral dirigida especialment als més joves. Els tres xefs ebrencs amb estrella Michelin -Jeroni Castell, Fran López i Vicent Guimerà- també han sigut protagonistes, amb tres demostracions a quatre mans amb tres cuiners amb estrella. El sopar amb Estrelles, en el qual set cuiners Michelin han elaborat plats en un menú a la Fonda Miralles ha posat la cirereta del pastís.

En dos dies, GastroEbre compta amb 9 sessions de cuina en directe a càrrec de professionals de prestigi. Prenen el protagonisme de les sessions els cuiners del territori, alguns dels quals comptem amb el reconeixement d’una estrella Michelin, com Jeroni Castell del Restaurant Les Moles (Ulldecona), Fran López de Villa Retiro (Xerta) i Vicenç Guimerà de l’Antic Molí (Ulldecona). També Miguel Barrera de Cal Paradís (Vall d’Alba – País Valencià), Pere Arpa de Ca l’Arpa (Banyoles), Joel Castanyé de La Boscana (Bellvís) i Carles Gaig del Restaurant Gaig (Barcelona), tots amb una estrella. I Salvador Miralles de la Fonda Miralles (Horta de Sant Joan), la xef Iolanda Bustos de l’Hotel del Teatre · Restaurant La Calèndula (Regencós), i Jordi Butron de l’Espai Sucre (Barcelona).

Fundació Alícia aportarà la vessant més tècnica de la jornada amb una sessió sobre els productes d’aquestes comarques. GastroEbre té molt clar que cal apostar pels productes de proximitat i per això també ha organitzat la Taula de l’oli, un debat sobre el futur de l’oli.

Les jornades estan pensades per involucrar tot el territori, i convertir-se en un aparador de la gastronomia de les Terres de l’Ebre, per això diversos establiments de restauració ofereixen el menú GastroEbre, de tal manera que els assistents a les jornades puguin apropar-s’hi a fer-hi un àpat. Els menús estaran elaborats en base als plats típics de la cuina de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.