Els alumnes de primer de batxillerat de l’Institut Berenguer IV d’Amposta investigaran la vida dels deportats ampostins als camps d’extermini nazis.Volen recuperar la memòria i vivències d’aquestes víctimes de nazisme, mitjançant entrevistes amb familiars o recerques als arxius. Un dels objectius és reconstruir la memòria històrica, però també vincular-la a situacions actuals.

El projecte ‘Portes de la Memòria’ ha aconseguit identificar deu veïns que en van ser víctimes. Els estudiants, principalment els que cursen el Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats, amb la participació d’alguns de segon fent tasques de disseny, rebran formació per reconstruir les vides a través de la recerca en arxius i entrevistes als familiars.

Durant aquest primer any, els alumnes, en grups de vuit, centraran la seva recerca en les vivències de cinc dels deu deportats. Durant el segon any, el pròxim curs, els alumnes que arribin a primer de Batxillerat completaran el projecte amb els cinc restants. De fet, els responsables del centre han fet una crida per poder localitzar els familiars d’aquests últims.

El projecte s’allargarà durant dos cursos i es treballarà dins de diverses matèries. A la seva finalització s’organitzarà una exposició amb plafons sobre la vida de cada deportat i es col·locaran llambordes de record a les últimes cases on van viure.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.