Avui s’ha constituït a Tortosa el Consell Territorial del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de les Terres de l’Ebre. L’ha presidit el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i a la reunió les comissions tècniques de treball han presentat tres propostes: la Comissió d’envelliment i despoblació ha proposat una xarxa de mentoria, per capitalitzar l’experiència i evitar la despoblació; la Comissió d’Entorn i Territori ha aportat les pautes per fer ‘Pobles sostenibles, saludables i amigables’; mentre que la Comissió d’Hàbits i Estils treballa en l’impuls de l’aplicatiu web ‘Actius i Salut’ que recull els actius de salut amb què compten les Terres de l’Ebre.

El delegat del govern, Xavier Pallarés, ha destacat la importància del treball conjunt en tots els àmbits d’actuació del Govern, per la influència que els factors de l’entorn tenen en la salut i la importància d’incorporar la prevenció. Així mateix, la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, ha insistit en la necessitat de donar a conèixer els recursos existents i treballar en accions concretes en diferents àmbits que actuen com a vasos comunicants per millorar la salut de la població.

Una xarxa de mentoria
La Comissió d’envelliment i despoblació de les Terres de l’Ebre ha dissenyat una xarxa de mentoria, integrada per referents de diversos àmbits de la demarcació, per donar suport a iniciatives empresarials i professionals vinculades al territori. D’aquesta manera s’impulsa la creació de vincles intergeneracionals i s’aprofita el bagatge de persones amb trajectòria que han desenvolupat les seves activitats a les Terres de l’Ebre. Així mateix s’estimula l’estada de joves professionals i s’evita la despoblació. El projecte Àgora Ebre ha elaborat una llista de referents —“mentors”- relacionats amb l’administració pública, l’activitat empresarial vinculada al territori, l’ensenyament i l’educació, el món social i el sector financer i l’advocacia. A partir d’aquesta xarxa es planteja treballar en el pont de transferència d’experiència i coneixement cap a la població diana: persones que inicien l’activitat professional, amb l’objectiu de garantir el vincle amb el territori.
La Comissió l’han formada persones provinents de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i dels Consells Comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. També s’hi ha implicat el Servei d’Ocupació de Catalunya. Així mateix, ha comptat amb la participació dels Col·legis de Treball Social i de Farmacèutics, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Gestió Sanitària i Assistencial de Tortosa i de la Gerència Territorial Terres de l’Ebre de l’Institut Català de la Salut.

L’entorn com a actiu
L’activitat de les comissions del PINSAP a les Terres de l’Ebre s’ha desenvolupat també al voltant de la gestió de l’entorn com a actiu de salut. La Comissió d’Entorn i Territori ha desenvolupat una guia de suport per a la planificació ambiental municipal, sota el lema “Pobles sostenibles, saludables i amigables”. Els integrants d’aquest grup de treball han realitzat una proposta de codi de bones pràctiques amb el títol “Millorem la salut de les nostres poblacions”. El document s’orienta a ajudar en la presa de decisions per part dels tècnics dels ens locals. El grup de treball l’han integrat persones procedents de diversos departaments de la Generalitat, dels Consells Comarcals del Baix Ebre, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Montsià, la Diputació de Tarragona, de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i dels Col·legis d’Arquitectes, de Farmacèutics i de Veterinaris.

Hàbits saludables
La Comissió d’Hàbits i Estils del PINSAP a les Terres de l’Ebre ha impulsat l’actualització del catàleg dels actius de salut de les Terres de l’Ebre i la introducció a l’aplicatiu web de la Generalitat de Catalunya ‘Actius i Salut’. L’objectiu d’aquest grup de treball se centra a impulsar la difusió del recurs web que les entitats i associacions que duen a terme les activitats o ofereixen recursos poden utilitzar per difondre’ls. En aquesta Comissió s’hi han implicat diversos departaments de la Generalitat, els Consells Comarcals del Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Móra d’Ebre. També hi ha intervingut els Col·legis de Farmacèutics, de Veterinaris i de Treball Social, a més de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa.

Periodista.