La badia dels Alfacs és un dels punts més vulnerables als efectes del canvi climàtic i la regressió del Delta. Quan hi ha temporal, no hi colpegen les ones, però és on més puja el nivell del mar. Gairebé una dècada després, el nou govern espanyol del PSOE ha tret finalment del calaix el futur camí de Guarda entre la Ràpita i el Trabucador. Primera fase de les obres, en un tram de 2 quilòmetres davant del Poblenou i la Torre de Sant Joan.

L’actuació té un pressupost de 500.000 euros, dels 16 milions que costa el projecte. Amb materials com pedra i sauló, el vial tindrà una alçada de poc més d’un metre i una amplada de 6, amb espai per vianants i bicicletes. Les obres s’allargaran uns dos mesos i tenen un triple objectiu: protegir el Delta, potenciar el turisme a la zona i recuperar-la ambientalment. Així, l’objectiu és recuperar les distintes formacions vegetals i de les comunitats del Delta de l’Ebre, les quals s’han degradat per la pressió antròpica i pels agents marins i atmosfèrics. A més, es pretén  realitzar una guarda per a la contenció dels efectes de la pujada del nivell del mar sobre el Delta de l’Ebre i potenciar l’interès i atractiu de la zona amb la construcció del camí costaner.

“El govern de Zapatero va fer un nivell d’inversions al Delta molt important: es van fer bastants camins naturals, vies verdes, filtres verds…Una sèrie d’actuacions amb molts milions d’euros. Després, sigui per l’actitud del govern que va seguir, pel context de crisi econòmica, la inversió ha estat força aturada i ara hem volgut reemprendre actuacions al Delta, que és necessari”, ha assegurat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, acompanyat per tècnics del servei de Costes a Tarragona del Ministeri de Transició Ecològica.

Petit gest de l’executiu espanyol enmig d’un debat cada vegada més a contrarellotge per salvar el Delta. En aquest sentit, el govern socialista aposta per una solució “intermitja”: “Farà falta un nivell de consens i entenem que el ha de fer el govern d’Espanya és actuar en funció del criteri tècnic i polític que inspira el govern però també escoltant a tots els sectors implicats”. Sabaté afegeix: “Ens haurem de posar d’acord però d’entrada la posició és de fer una actuació respectuosa amb el medi, tova, que impedeixi la inundació del Delta però molt respectuosa en un espai natural davant altres altres propostes legítimes però que poden ser més agressives amb l’entorn natural d’un espai tant singular com el Delta”.

Aquesta setmana també s’han reprès els treballs per regenerar la barra de sorra que separa del mar la llacuna dels Calaixos de Buda, la principal zona d’aiguamolls del Delta. Enmig d’una polèmica amb entitats conservacionistes, els treballs es va aturar perquè coincidien en època de nidificació i alta afluència a les platges i després per la presència de tortugues babaues. En una actuació puntual pressupostada amb 100.000 euros, en els propers 15 dies es transvasaran 19.500 metres cúbics de sorra de la Platjola per per consolidar la platja i evitar la intrusió marina.

 

Autor:

Periodista.