El gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, Gerardo Bonet, va confirmar a Canal Terres de l’Ebre que l’entitat que agrupa als productors de les badies dels Alfacs i el Fangar, havien demanat a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, poder pescar cranc Blau.
Bonet ha dit que, “No estem parlant de pescar-los per a diversificar el negoci, ja que no és la nostra intenció, sinó com a mesura de defensa davant dels atacs d’aquesta plaga”.
El gerent d’aquesta entitat de productors reconeix que inicialment no els va afectar directament i que la preocupació va arribar més tard que a altres sectors, tot i conèixer que van arrasar la producció sencera de cloïssa que un productor havia començat a la badia del fangar. Bonet explica que, “Al mes de març ens van preguntar i vam respondre que no ens afectava i en només tres mesos vam passar de no estar afectats a patir-ne les conseqüències amb una virulència tremenda a les muscleres i les ostreres”.
Segons el representant de FEPROMODEL, “Vam comprovar que trenca els musclos i les ostres amb gran facilitat, que passa per dalt de les xarxes de protecció que naltros ja tenim per protegir el producte de les dorades i els sargs i s’ho menja sense cap problema i això ens va preocupar i va ser quan al juliol, ja ho van comunicar a la Direcció General de Pesca”.
Cal recordar que la Direcció General de Pesca no ha volgut qualificar de plaga la proliferació d’aquesta espècie invasora i de moment, una de les primeres mesures ha estat la d’atorgar llicències professionals per incrementar la pressió pesquera i ha anunciat la promoció del producte per afavorir el seu consum, amb l’objectiu d’intentar posar l’espècie en nivells acceptables per als ecosistemes del Delta.
Bonet ha reconegut que, “Els aqüicultors hem demanat a la Direcció General, poder pescar el cranc blau a les nostres instal·lacions a les badies i amb això estem treballant amb l’administració i a veure si ho podem canalitzar conjuntament amb les confraries de pescadors”.
Així i tot reconeix que, “La nostra postura és que se’n pesqui com més millor, però entenem altres sectors que no ho veuen així, ja que si el preu baixa dels 2 € per quilo, deixarà de ser rentable. Hem de participar amb les confraries i veure com ho podem arreglar”.
Una de les opcions observades, seria la creació d’una indústria derivada del producte, tot i que encara és aviat per poder fer previsions, donat el desconeixement de la seva evolució com a espècie i els interrogants de si mantindrà els mateixos nivells de reproducció en els pròxims anys.