La invasió del cranc blau i les altes temperatures han causat estralls aquest estiu en la producció de musclos i ostres del Delta de l’Ebre. Sumat a una inacció pública reiterada envers la regressió i una manca de gestió de l’aigua, el sector aqüícola està cridant més auxili que mai per la supervivència. El govern de l’Ajuntament de Deltebre ha consensuat amb la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre (Fepromodel) una moció que portarà a votació al ple d’aquest dimecres al vespre.

Per començar, sol·licitarà una dotació econòmica d’un milió d’euros als futurs pressupostos de la Generalitat de Catalunya per pal·liar els greuges econòmics de la mort del musclo comercial d’aquesta temporada i de la cria per a l’any vinent. Així ho han explicat en roda de premsa l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, i el president de FEPROMODEL, Miguel Carles. De fet, la moció va més enllà de reclamar una compensació econòmica de manera que també posa èmfasi amb la necessitat de reclamar un pla d’acció urgent i periodificat per a la preservació del sector aqüícola al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, com també requereix al mateix departament la creació d’una taula de treball per a la pervivència del sector que inclogui els agents i organismes públics afectats amb l’objectiu d’engegar les accions necessàries.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha posat en valor “la rellevància del sector aqüícola al territori” atès que “permet extraure un producte de primera qualitat que s’exporta a arreu de Catalunya i arreu del món sota la marca i nom del Delta de l’Ebre”. Alhora, l’alcalde ha manifestat que “malgrat que sigui un sector silenciós, no vol dir que no sigui important. Tot el contrari”. El sector aqüícola té una repercussió en l’economia del territori de més de 7.000.000€ i genera 1.000 llocs de treball directes i indirectes. Per això Soler ha subratllat que “totes les administracions han de tenir en compte que no estem parlant d’un sector qualsevol”.

El president de FEPROMODEL, Miguel Carles, ha explicat que “ja és hora que el sector aqüícola disposi del suport de les administracions, igual com s’ha realitzat en altres sectors, per poder seguir impulsant l’economia del territori”. Carles s’ha preguntat “com afrontarà el sector les despeses per a la temporada de l’any vinent una vegada s’ha mort el musclo comercial d’aquest any i la cria de l’any vinent dels productors de la badia del Fangar?”. Alhora, el president de FEPROMODEL també ha detallat que “mentre en altres països ja s’ha actuat, al Delta del l’Ebre seguim patint la constant inacció pública vers aquesta qüestió”. De moment, el nou episodi de mortalitat de la cria ha obligat a posar punt i final a la temporada abans d’hora. “A finals de juliol s’acabarà la temporada, quan abans era a l’octubre. Possiblement hi haurà menys producció i pujaran els preus”, augura Carles.

Regressió i cranc blau

La regressió també té efectes vers el sector aqüícola. Aquesta genera el tancament de les badies evitant la regeneració de l’aigua. Una situació que s’agreuja si es té en compte l’augment de la temperatura de l’aigua i la menor aportació d’aigua dolça. L’augment perjudicial del cranc blau està causant que aquest extermini la cria del mol·lusc i al mateix temps suposi també un perill per al sector econòmic de la pesca i del turisme, amb l’impacte creixent en la salut pública a l’entorn de les platges i canals d’aigua dolça. Per aquest motiu, la moció també sol·licita les autoritzacions corresponents per a la captura i comercialització del cranc blau i així reduir el greuge que suposa la seva propagació. Per FEPROMODEL, una solució pot ser la comercialització no només d’exemplars, sinó també de productes derivats.

Finalment, la pròpia moció també demana un pla d’acció integral contra la regressió que inclogui, al mateix temps, el dragatge de la bocana del riu Ebre, de la badia del Fangar i de la badia dels Alfacs per promoure l’òptima gestió en la circulació de l’aigua.

Els acords de la moció, el cas que sigui aprovada, es trametran al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Senat i també als eurodiputats catalans.

Autor:

Periodista.