El Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya Miquel Buch, ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra en les investigacions fetes després de la primera explosió en un xalet d’Alcanar Platja la nit del 16 d’agost. Ho ha fet en la seva visita a les Terres de l’Ebre amb motiu de l’Homenatge que s’ha fet a Alcanar a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.
Segons Buch, “És cert que vam trobar una sèrie de pistes però en primer terme ens van encaminar a un laboratori de substàncies estupefaents, sense perdre de vista que hi havia materials iguals o similars als que s’utilitzen per a fabricar substàncies explosives, o per la presència de tantes bombones de butà, també podia tractar-se d’un negoci fraudulent. A partir dels fets de Barcelona, ja tot ens encamina a una cèl·lula terrorista”.

Pel que fa a la facilitat amb què els terroristes van anar adquirint tot el material en comerços de la zona, el conseller recorda quer, “Arran de l’atemptat el govern espanyol ja va regular la compra d’aquest tipus de materials i ara ja no es pot comprar segons quins productes de manera particular. Ara bé, el 17 d’agost, això no existia i és a partir del novembre quan s’activa la llei que obliga als comerços a notificar la identitat d’aquest tipus de productes”.

Quant a la petició de C’s de què el conseller vagi al Parlament a donar explicacions, Miquel Buch es va mostrar partidari, “D’explicar tot el que s’hagi d’explicar, però hem de recordar que gràcies a l’actuació política d’aquest partit al Senat, hem estat 8 mesos sense govern i per tant, si no hagués estat així, aquestes explicacions les haguéssim pogut donar molt abans i qui millor podria donar les explicacions és el conseller Quim Forn i el tenim a la presó”.

El que no troba raonable el responsable d’Interior, “És que un any després dels atemptats i de què el juliol de 2017, abans dels atemptats, els governs espanyol i català signessin un conveni per a la integració dels Mossos al CITCO, que és el centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme, encara no hi forméssim part com a membres de ple dret, ja que ho fem com a convidats i això no és raonable, com tampoc que encara no ens hàgim integrat a l’Europol o que no puguem fer persecucions en calent fora del país, i això demostra la desconfiança de l’estat cap a la nostra policia i això no té cap sentit”.