Els propietaris de 17 habitatges de la promoció del carrer Bugambil·lia 3, d’Alcanar Platja (Montsià), declarats il·legals en el cas Turov, reclamen a l’Ajuntament d’Alcanar que, “el més aviat possible”, els faci una proposta d’indemnització per danys i perjudicis.
Els habitatges han de ser enderrocats i per a molts d’ells constitueixen l’únic domicili disponible i és on resideixen de forma habitual. Els propietaris dels pisos insisteixen en assenyalar que la compra dels habitatges es va fer sense que constés als Registre de la Propietat que el consistori havia impugnat la llicència d’obres, un permís que es va declarar nul per a 32 apartaments d’aquesta urbanització. El consistori ja ha pagat en dues anualitats a la promotora Turov una indemnització de 1,068 milions d’euros i estudia les reclamacions que han rebut dels propietaris particulars cas per cas.
Segons ha explicat l’advocat de 17 propietaris de les cases il·legals del cas Turov d’Alcanar Platja, Llorenç Cortadella, la petició perquè es fixi una indemnització per part de l’ajuntament la van presentar els seus representats entre els mesos d’abril i maig d’enguany.

En la resolució judicial definitiva que dictaminava l’enderroc dels apartaments, s’incloïa, com a “matís”, que “cap acte material d’enderroc” es podia fer fins que les indemnitzacions, de les quals és responsable el consistori, no estiguin garantides o pagades. Els propietaris podien reclamar el rescabalament a través d’un incident obert dins del procediment principal del cas o via expedient de responsabilitat patrimonial presentat directament a l’Ajuntament.

En tots dos casos, de manera indiciària, cal un càlcul previ de la quantitat que hauria de correspondre a cada propietari afectat. En canvi, com ha detallat Cortadella, s’ha optat per la via de la responsabilitat patrimonial perquè en el cas de l’incident judicial, el jutjat podria conformar-se amb tenir el càlcul de la quantia sense obligar a fer un pagament previ a l’enderroc. Amb l’expedient, el consistori ha de fixar la quantitat i pagar i disposa de 6 mesos des de la presentació de la petició per tancar una resolució definitiva – a la qual els afectats podran presentar al·legacions-. Aquest termini acaba al novembre.

L’1.068.769,03 euros que ha hagut de pagar l’Ajuntament d’Alcanar a la promotora de les obres, Turov SL, per 8 dels 32 dels pisos que no havien venut, és la xifra “mínima” a partir de qual, els propietaris que van comprar els pisos fets amb una llicència d’obres nul·la, confien que es valorin els seus rescabalaments. “Ha de ser el mínim perquè a més està fixat per un pèrit judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i té un plus d’objectivitat perquè no ha estat escollit per cap de les parts. Partim d’aquesta xifra i li afegim els danys morals que entenem que han patit els propietaris per veure’s privats de la seva propietat”, ha defensat l’advocat.

En els casos que, a més, l’habitatge és la residència habitual, la compensació pels danys morals causats que es demanarà serà més elevada. “No només els que tenen residència habitual, sinó tots, han de tenir els diners assegurats abans d’enderrocar-los la casa. Els que tenen l’habitatge habitual, i així ho hem argumentat en les negociacions, han de ser dels primers de cobrar de totes, totes, i abans que hagin de desallotjar”, ha defensat Cortadella.

L’advocat ha reclamat que o bé se’ls paga els primers o bé se’ls ofereix un habitatge alternatiu per part del consistori, un habitatge social fins que puguin comprar o llogar-ne un altre de nou. “L’Ajuntament no ens ha dit res concret fins ara però no han estat insensibles. Al menys de paraula, sobretot en aquests casos, procuraran que ningú es quedi sota un pont”, ha afegit.

ACN – Alcanar
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.