Els peixos autòctons de l’Ebre podran tornar a pujar riu amunt gràcies a la nova rampa feta a l’assut d’Ascó. És la més gran dels rius de tot Catalunya i té una longitud de 50 metres, amb una amplada de 10 i una profunditat mínima de 50 centímetres amb una pendent del 3,5 per cent.

La construcció d’aquesta rampa, que ha tingut un cost de 93.000€ cofinançats amb els diversos socis del projecte i la Unió Europea, ajudarà a recuperar una de les espècies per la que més lluita. Es tracta de l’esturió que va desaparèixer de l’Ebre fa uns quaranta anys però que ara podria tornar gràcies a un conveni amb França que permetria la reintroducció.

Està previst que abans que s’acabi l’any els esturions arribin al centre d’aqüicultura de Sant Carles de la Ràpita perquè puguin adaptar-se i sensibilitzar-se ambientalment. Un cop es fiquin al riu podran pujar direcció Flix gràcies a aquesta nova rampa que ha comptat també amb la col·laboració de l’ANAV per complir tots els requisits de seguretat. No tan sols servirà pels peixos sinó pels caiacs i piragües. I no serà la única. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha anunciat que s’està ultimant la redacció del projecte per construir-ne una a l’assut de Xerta.

El projecte LIFE Migratoebre el lidera l’IDECE i té com a socis la Direcció General de Pesca i Afers Marins, el Centre d’Estudis de Rius Mediterranis, la Fundació Catalunya – La Pedrera, i l’IRTA.

Autor:

Comunicador i productor audiovisual