La cooperativa de Gandesa commemorarà l’any que ve el centenari. Només uns mesos abans, ha oficialitzat la marca de vins Puresa. Dóna nom a cinc referències, totes elles monovarietals, que s’identifiquen amb un dels trets identitaris de l’edifici modernista: els seus grans finestrals. Divendres es van poder tastar els cinc vins maridats amb plats elaborats pel xef de l’Antic Molí, amb estrella Michelin, Vicent Guimerà.
Puresa dóna nom a cinc referències, totes elles monovarietals, i que s’identifiquen amb una imatge estretament vinculada amb l’edifici modernista: els seus grans finestrals. La gamma inclou un 100% Garnatxa Blanca, fermentat en bóta i elaborat amb raïm de vinyes de més de cinquanta anys; el Negre Samsó, que naix de vinyes encara més velles, de fins a setanta anys; i el Negre Morenillo, elaborat a partir d’aquesta varietat històrica i actualment recuperada a la Terra Alta. A més, també incorpora dos vins dolços, un blanc brisat i un negre. En el marc de la presentació, s’han pogut tastar els cinc vins maridats amb cinc plats que ha elaborat per l’ocasió l’equip del restaurant d’estrella Michelin l’Antic Molí d’Ulldecona.
L’anomenat ‘Maridatge d’estels’ ha permès gaudir d’un carpaccio de presa ibèrica amb ous de truita de riu, foie i cranc blau; dentell d’anguila amb el guisat de la seva pell; pèsols amb cresta de gall, pesto d’algues i gamba panxuda; corball amb emulsió de celeri, papada de porc i favetes; corder del Montsià amb curri verd i fruits vermells; i de postres, per acompanyar el blanc i negre dolços, han servit Xocolata Creo amb cacauet, sake i cafè.
El president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, ha explicat que aquesta gamma de vins pretén reconèixer la tasca de grans pagesos que mantenen viva la història del Celler i n’explica així l’origen: “Aquests vins procedeixen de vinyes molt velles d’entre 50 i 70 anys i són el resultat de la nostra aposta per les varietats autòctones de la Terra Alta, que ens són pròpies i tradicionals, i per un tipus d’elaboració amb la màxima cura i detall”. I ha afegit: “Volem reivindicar que a les cooperatives fem vins excepcionals, i aquesta n’és una gran mostra”.
La Cooperativa fa 100 anys
Aquesta presentació se celebra a només uns mesos d’una gran efemèride per la Cooperativa, que el proper mes de febrer celebrarà 100 anys. I és que fou un 19 de febrer de 1919 que s’inaugurava aquest edifici modernista, obra Cèsar Martinell, i que ara ha esdevingut una de les anomenades Catedrals del Vi i de les Set Meravelles de Catalunya. En aquest sentit, i per a celebrar l’aniversari, durant tot el 2019 s’organitzaran diverses accions que donaran a conèixer la història i evolució d’un edifici emblemàtic que ha tingut i té encara molt a dir en el present i futur del cooperativisme i el sector del vi a Gandesa i la Terra Alta.