Aquestes fotografies són les úniques imatges que han transcendit de les excavacions de la fossa comuna del Povet, a tocar de Miravet. És tracta d’una fossa de la Batalla de l’Ebre, situada en camps de cultiu on abans, d’acord als historiadors, hi havia una hospital de campanya. Els treballs d’exhumació, encarregats per la Direcció General de Relacions Institucionals de la Generalitat, han acabat sense que s’hagin presentat públicament els seus resultats.

En total s’han recuperat els ossos del que els arqueòlegs pensen que podrien ser 99 individus, tot i que després dels anàlisi la xifra podria ser diferent. Les restes d’aquests soldats republicans, morts a les serres de Pàndols i Cavalls fa just 80 anys, han estat traslladats als magatzems de l’empresa d’arqueologia encarregada del projecte.

Ara, d’acord a la llei de fosses, es practicaran els anàlisi antropològics i arqueològics. A continuació, s’extraurà ADN per creuar-lo amb les mostres genètiques de familiars que s’han recollit fins el moment.

Amb el nou govern català, el projecte del Pla de Fosses que va impulsar el l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva dependrà del departament de Justícia, pilotat per Esther Capella. La nova consellera ja ha deixar clar que les polítiques de memòria històrica seran ensenyes del seu departament.

Periodista.