ACN || El govern espanyol mantindrà actiu l’article 155 mentre estudia la “viabilitat” del nou Govern de Joaquim Torra. Així ho van comunicar aquest dissabte el president, Mariano Rajoy, en converses amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Cs, Albert Rivera. Rajoy no autoritzarà de moment la publicació dels nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), que controla fruit del 155, i per tant aquests no es faran efectius. Una decisió presa per la inclusió en el nou executiu de Quim Torra de consellers empresonats o “fugits”, en referència a Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín. Després de fer-se públics els noms la Moncloa va enviar un contundent comunicat en què va titllar de “provocació” la designació d’aquests consellers, i va acusar Torra de mantenir una estratègica de “confrontació”.
En el seu comunicat d’aquest dissabte el govern espanyol avisava que estudiaria donar o no llum verd als nomenaments, i hores d’ara el que es manté des de la Moncloa és que s’està “estudiant jurídicament”. Tot i això, ahir mateix Rajoy va trucar a Sánchez i Riveraper abordar la continuïtat del 155.

Fonts de La Moncloa, PSOE i Cs han conformat a l’ACN l’acord per allargar el 155 impedint la publicació dels nomenaments al DOGC. És la postura que han defensat públicament Albert Rivera, que reclama mantenir el 155 fins que es “garanteixi la unió i els drets de tots els espanyols”, i Pedro Sánchez, que en una entrevista publicada aquest diumenge a La Razón ha expressat que els socialistes “dona suport a que el govern rebutgi el nomenament de presos i fugits”.

El secretari general del PPC, Sant Rodríguez ha assegurat aquest diumenge en declaracions a RAC 1 que el 155 “continuarà vigent en la mesura que no es pugui nomenar un Govern que tingui com a únic objectiu governar la Generalitat de Catalunya i governar per al conjunt dels catalans, i sembla que no és el propòsit del president”.

Autor:

Periodista.