Foto: làpida del nínxol del besavi de jutge Llarena, Toribio Llarena, al cementiri de Torregrossa / Oriol Bosh ACN

“Va complir els 18 anys caçant un javalí de 75 quilos”, explica l’escriptor Joaquim Monclús en un article a l’Ebredigital.cat

En un article de recerca que aquesta setmana apareix al diari EBREDIGITAL. CAT, el conegut escriptor Joaquim Monclús (Calaceit, el Matarranya, 1957), explica que els avantpassat del polèmic jutge Pablo Llarena van viure per uns anys a Ulldecona i Tortosa, concretament els seus avis. Es tracta d’un article de recerca que fa noves aportacions a les quals ja va desvetllar el periodista Quico Sallés fa unes setmanes al digital el Món i el programa Preguntes Freqüents de TV3.

Joaquim Monclús, nou col·laborador d’EBREDIGITAL.cat, situa els orígens de la nissaga dels Llarena, l’any 1880, que és quan arriba a les Terres de l’Ebre un senyor anomenat Toríbio Llarena, llavors amb 27 anys i “sense ofici ni benefici”. És aquest l’avantpassat a partir del qual reconstrueix la història del jutge que ara té tot el govern catalpa i altres càrrecs en presó preventiva des de fa més de mig any.

L’escriptor explicar que, per a fer fortuna, aquest avantpassat va seduir una pubilla de 18 anys que llavors vivia a Ulldecona, anomenada Cinta Luna, que disposava d’una fortuna important per haver rebut herències. I que va ser gràcies a això que es va poder treure’s el títol de secretari d’ajuntament. Una fortuna que, d’altra banda, era motiu d’una disputa judicial per la qual aquest matrimoni, Toríbio Llarena i Cinta Luna, se les tenien amb una altra família de Tortosa, la de Joan de Esteve i Puig.

Quan Toríbio ja va aconseguir ser secretari municipal, va rodar per diferents ajuntaments, cas de Calaceit. Es considera provat també que en anys de la dictadura de Primo de Rivera, la família es caracteritzava per tindre conviccions catalanistes i republicanes. La cosa comença a canviar amb alguns dels 4 fills.

Seguint les petjades dels Llarena, i més concretament d’un dels fills, s’arriba finalment a la ciutat de Burgos, que és on va nàixer i va créixer el jutge Pablo Llarena, que tenia 12 anys quan va morir el dictador Francisco Franco. I va ser criat com una “nen de casa bona”, diu Monclús, i ja amb un tarannà molt diferent tot ignorant els seus orígens familiars.

Un dels passatges més divertits de l’article de Joaquim Monclús és quan documenta, a partir de la Hoja del Lunes publicada a Burgos el 16 de febrer de 1981, què va passar el dia que complia 18 anys. En aquella època a les noies se’ls feina una festa, i als nous se’ls buscava una curiosa núvia. Un bateig de foc amb escopeta tot convidant-lo a una batuda de javalí. L’exemplar que va matar “daría en la bàscula 75 quilos” i “fué abatido espectacularmente de un certero disparo por el joven”, relata la crònica.

Podeu llegir l’article de Joaquim Montclús La nissaga dels Llarena  en el següent enllaç: https://ebredigital.cat/2018/05/11/la-nissaga-dels-llarena/

 

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez