Una de les singularitats d’Amposta és el creuament del canal marítim pel mig de la ciutat. I, des de fa 150 anys i a través de diferents punts, és on fa cap l’aigua. Ara, el govern municipal està millorant la xarxa amb dos objectius: evitar que punts com la plaça del Mercat s’inundin quan plou i millorar la qualitat d’aquesta aigua que acaba al canal i, per tant, a la xarxa de reg. La Comunitat de Regants, però, no veu amb bons ulls algunes de les obres.

Millorar la qualitat de l’aigua que s’aboca al Canal de la Dreta ha sigut precisament l’objectiu de les obres que l’Ajuntament d’Amposta ha realitzat aquestes darreres setmanes al carrer del Grau a l’encreuament amb el Canal de la Dreta de l’Ebre amb una inversió de 25.000 euros. “Ara que s’estan fent obres de millora de la xarxa de clavegueram als barris del Grau i les Quintanes desconnectant els pluvials del clavegueram, evitarem que arribin aigües fecals al Canal com passava fins ara”, ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, “i això permetrà garantir que l’aigua que aboquem a la xarxa de reg sigui de la màxima qualitat possible”. “Tenim la singularitat que ens creua un canal, i no té sentit que quan caiguin quatre gotes ens inundéssim”, explica l’alcalde, “però també tenim l’obligació de millorar al màxim la qualitat de l’aigua”.

 

Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua els ha donat via lliure, el govern municipal vol el vistiplau de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta, amb qui les relacions no passen pel millor moment. Els regants, de fet, no acaben de veure amb bons ulls les obres. “Des de fa 150 anys, Amposta tira aigua al Canal en diferents punts i no volem ampliar aquests punts ni tampoc la quantitat d’aigua a desguassar, sinó redistribuir quanta aigua es tira a cada punt”, ha explicat Tomàs. “Si no ens deixen aquí, deixarem córrer l’aigua fins a la zona del Casino, on hi ha un altre punt de desguàs i l’aigua igualment anirà al canal”, assenyala, tot matisant que la voluntat que acabi al Canal a la zona coneguda com Pont d’Aquil·les (intersecció entre el carrer Tarragona i el carrer del Grau) és per evitar que s’inundi la zona de la Plaça del Mercat i els comerços d’aquesta zona. “Dimarts 8 vam convocar una reunió amb tots els presidents de zona de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre per explicar-los aquest projecte, però només un va assistir a la reunió”, ha explicat l’alcalde, tot puntualitzant que “es va convocar perquè algú tenia la percepció que aquests abocaments eren d’aigües fecals, i en cap cas és així”. “Serà aigua de més qualitat”, ha insistit. Tomàs, però, ha explicat que ara la informació se’ls traslladarà via carta. “Confiem que el president de la Comunitat, Manel Masià, que és un home d’Amposta i s’estima la ciutat, al final ens autoritzarà per fer aquest punt de connexió”, ha dit Tomàs.

L’alcalde ho considera absurd, tenint en compte la despesa que suposarà la modificació del projecte i recordant que l’aigua que acaba al Canal és la mateixa. L’Ajuntament ha invertit 300.000 euros en dos anys en millorar-ne la qualitat i vora un milió d’euros en la xarxa de sanejament.

Autor:

Periodista.