Ferran Bel, diputat al congrés pel PDeCAT i portaveu econòmic del grup parlamentari, ha parlat sobre l’afectació que pot tenir la proximitat de la data límit per a la creació d’un govern a Catalunya, fixat en el dia 22 de maig i la data màxima per a l’aprovació dels pressupostos generals de l’estat, previst com a molt, pel dia 24 de maig. En aquest sentit, coneguda la posició del PNV, que ha negociat les contraprestacions a canvi d’oferir el seu suport al govern del PP, cal recordar que en el seu moment, els bascos, es van mostrar contraris a donar el si, mentre el govern espanyol seguís aplicant el 155 sobre Catalunya. En aquest sentit, Ferran Bel ha manifestat que, “Espero que abans del 22 de maig tindrem una solució, un cop votada la Llei de Presidència. Entenc que tindrem govern de Catalunya i deixarà d’aplicar-se formalment el 155. Això permetrà al PNV més llibertat per votar a favor dels pressupostos generals de l’estat”.
Respecte a qui s’investirà per encapçalar aquest govern i preguntat per Elsa Artadi, el tortosí, va mostrar les seves preferències per, “Carles Puigdemont, i si no ho és, tenim altres diputats que ho poden ser, inclosa Elsa Artadi. Això li correspon consensuar-ho al president Puigdemont i serà ell qui plantejarà una alternativa, arribat el cas”.
Bel va insistir en què, “Si tenim una prioritat en aquests moments, aquesta és la de formar govern, per almenys intentar formalment treure’ns el 155 del damunt. Si arribat el moment, l’estat no compleix o continua intervenint financerament la Generalitat o intercedir en l’acció de govern, ho haurem de denunciar internament i també en l’àmbit internacional”.