El proper diumenge 15 d’abril es compleixen 80 anys del bombardeig més sagnant que va patir Tortosa durant la Guerra Civil. Durant el conegut com “Divendres de Sang” van caure més de vint tones de bombes italianes sobre Tortosa. Més que al bombardeig de Guernica. Oficialment hi van morir 92 persones, tot i que un recompte més acurat podria disparar la xifra. Uns 3.000 edificis del nucli històric van resultar afectats i 600 van quedar completament destruïts.

El proper diumenge es compliran 80 anys de la trista efemèride. L’associació Amics i Amigues de l’Ebre, Amics dels Castells i l’empresa de turisme de memòria Terra Enllà organitzen un acte d’homenatge a totes les víctimes de la guerra civil a Tortosa. Segons els últims estudis, més de 1.000 morts entre el front i la rereguarda.

“No ens limitarem al 80 aniversari sinó que vol ser un acte de la ciutadania en memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil, o en van haver de tots els colors. Un homenatge per la reconciliació i la pau”, ha puntualitzat el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March.

Segons recorda Andreu Caralt, responsable de l’empresa especialitzada en rutes sobre el conflicte bèl·lic, el front va dividir la ciutat i l’aviació franquista va obsessionar-se amb la destrucció dels dos ponts, el del ferrocarril entre Barcelona i València així com el de l’Estat, per on transcorria la carretera nacional que unia també aquestes dos ciutats. “Com els avions llençaven bombes des d’una alçada molt considerable, de vegades tocaven els ponts i d’altres la trama urbana propera. Això explica la gran destrucció de la ciutat”, apunta Caralt.

Durant l’acte es llegiran textos d’escriptors locals com Subirats Piñana, Pérez Bonfill o Vergés, així com la famosa crònica de Hemingway sobre el bombardeig, ‘Bombing of Tortosa’. Per acabar, es llançaran 80 clavells al riu des del mateix pont que la guerra va trencar en dos.

 

 

Periodista.