Els agents de la Guàrdia Civil que es van desplegar a les Terres de l’Ebre per l’1 d’octubre provenen d’una unitat marcada per la polèmica. La Agrupación de Reserva y Seguridad (ARS) número 1, destacada a Valdemoro (Madrid), estava dirigida pel fill d’Antonio Tejero: el també tinent coronel Antonio Tejero Díaz.

El Ministeri d’Interior el va cessar al març de 2014 abans que el diari El País publiqués que Tejero fill havia celebrat en les instal·lacions de la caserna un dinar per commemorar el 33è aniversari del cop d’Estat del 23-F. És més, en la preparació de la festa (que va consistir en una paella i una exhibició de vehicles) van participar alguns dels 300 agents que hi ha a l’aquarterament i s’hi van convidar destacats col·laboradors de l’intent de cop d’Estat.

106 antiavalots per les Terres de l’Ebre

La declaració dels cinc guàrdies civils investigats pels jutjats d’Amposta ha permès conèixer els detalls de la unitat que va recórrer durant tota la jornada del referèndum les Terres de l’Ebre, deixant més d’un centenar de ferits a la Ràpita i Roquetes. En el cas de la Ràpita, es van desplegar un total de 106 antiavalots i 20 agents de la policia judicial.

L’ARS és una unitat especial encarregada de “mantenir l’ordre públic en grans concentracions, protegir altes personalitats i reforçar els serveis de les unitats territorials”, segons informa el web de la Guàrdia Civil. La unitat està desplegada en vuit províncies de l’Estat i la principal caserna és, precisament, la de Valdemoro.

En aquest municipi madrileny també es troba el Colegio de Guardas Jóvenes ‘Duque de Ahumada, des d’on els cinc agents investigats van respondre per videoconferència a les preguntes de la jutge d’instrucció d’Amposta.

En aquest vídeo, la unitat ARS es presenta actuant en un escenari quasi bèl·lic i exhibint tot de maniobres de combat:

 

Periodista.