La colla castellera Minyons de Terrassa fa una estada a la comarca d’intercanvi amb lo Fardell Patxetí, i es podran veure actuacions conjuntes a Miravet, La Torre de l’Espanyol i Flix.

El cap de setmana dels dies 10 i 11 de març, la Ribera d’Ebre acollirà una estada dels Minyons de Terrassa, una de les colles castelleres de referència al nostre país. Els Minyons fan un intercanvi de cooperació de cultura popular amb l’associació comarcal lo Fardell Patxetí. És la primera vegada que dos manifestacions tant significatives de la cultura popular catalana es combinen i conjuguen, i es podran veure juntes a la nostra comarca.

Així, durant aquest cap de setmana, es podran veure conjuntament actuacions castelleres i ballades de jotes, acompanyats també de tallers oberts a tots els públics per aprendre una i altra expressió de cultura popular. Aquest maridatge estarà acompanyat de la Banda de Música de Benissanet i dels Gralles Grillades dels Minyons de Terrassa.

El dissabte al migdia, a la plaça de l’Arenal de Miravet, i lligat al 10è aniversari de la Cursa de Muntanya de la Cameta Coixa, es podran veure actuacions dels Minyons de Terrassa, es podran ballar jotes de la comarca i es repartirà vermut patxetí per a tots els assistents a l’acte. Prèviament, entorn a les 11 h, els Minyons de Terrassa aixecaran algun castell al mateix Castell de Miravet.

A la tarda, serà el torn de la Torre de l’Espanyol: a partir de les set a la tarda, la pista poliesportiva acollirà un taller de castells, a les vuit actuació castellera i, a continuació, sopar popular -es poden comprar els tiquets a l’Ajuntament de la Torre a 3 euros-. Després de sopar, ballada de jotes, foguera i xarrup patxetí.

El diumenge, a la plaça de l’Església de Flix, a les 11.30 de matí, podeu aprendre a fer castells amb un taller de Minyons, a les 12.30 actuació castellera i ballada de jotes amb vermut patxetí. Per tancar l’estada, i com a comiat, els Minyons faran un pilar a sobre del pas de barca de Flix.

Aquest és un projecte de cooperació i intercanvi de dos elements festius i de cultura popular del nostre país -els castells i les jotes- que l’organitzen els Minyons de Terrassa, l’Associació lo Fardell Patxetí i els ajuntaments de Miravet, la Torre de l’Espanyol i Flix. Compta amb la col·laboració del CEM La Cameta Coixa de Miravet, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez