D’acord a l’informe ‘Ríos hormonados‘, a l’Ebre, es van detectar un total 21 plaguicides, dels quals 16 serien possibles disruptors endocrins. És a dir, que alteren les hormones i durant la gestació, poden provocar al fetus malformacions, malalties irreversibles o càncer. També, de les 21 substàncies trobades, 18 estan prohibits. De fet la concentració de dos insecticides neurotòxics al riu Ebre està per sobre dels límits admissibles segons l’informe.

Ecologistes en Acció demana una transformació urgent del sistema agrari espanyol i la prohibició dels plaguicides més tòxics. Alerten que el 70% dels pesticides trobats als 10 rius analitzats van ser prohibits fa anys. L’estat espanyol és el país europeu que més plaguicides utilitza amb prop de 79 mil tones durant l’any 2014.

 

Periodista.