Des de la seva flora fins a l’estil arquitectònic. La Fàbrica de Flix va suposar a finals del segle XIX un abans i un després per aquesta població de la Ribera d’Ebre. Passejant per la seva colònia avui queden pocs vestigis del que un dia va ser un poble enriquit. Dels 800 habitants que hi residien en queden poc més d’un centenar.

Ho explica Jaume Masip, president de l’Associació cultural la Cana, extreballador de la Fàbrica de Flix i resident a la colònia: “La colònia era autosuficient, hi havia ensenyament, una església, un centre mèdic… de 3.000 habitants al poble, 800 vivien aquí”.

El que un dia van ser factors estratègics claus per l’assentament d’una gran empresa ara són desavantatges: un riu contaminat i una línia ferroviària obsoleta.

“L’empresa propietària no ha mirat mai de fer productes amb valor afegit que aportessin benefici”, comenta Masip, “Tampoc han invertit en investigació per a fer productes nous”.

A Flix han confluït aquest 2017 les dues principals problemàtiques que la població arrossega des de fa anys. D’una banda el tancament de la planta de clor, i de l’altra, la crisi dels residus.

“Hem de mirar endavant. Tenim un problema a solucionar si volem que altres empreses s’assentin al poble. L’embassament ha d’estar net i els terrenys de la Fàbrica descontaminats”.

Ara Flix s’enfronta a una nova realitat. El poble ha d’aprendre a viure sense el monocultiu econòmic que oferia benestar a un terç de la població. La solució per a molts es troba en la diversificació sectorial.

https://youtu.be/ehB8vgsnnR4https://youtu.be/ehB8vgsnnR4

Segons Masip, “l’agricultura i el turisme són eines de futur, si les sumem als serveis i alguna petita indústria poden ser el motor econòmic del poble”.

Els habitants d’aquesta població de la Ribera d’Ebre no busquen culpables simplement una via per sortir-se’n.  De moment el primer pas és la neteja dels residus i mantenir la consciència tranquil·la.