La festa, organitzada pel Consell Comarcal i per l’associació Lo Fardell Patxetí amb el suport dels pobles de la comarca, pretén ser un espai de trobada per a ballar les jotes dels tots els pobles i EMD riberencs alhora que es recupera i es posa en valor aquest ball que ja està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre.
L’edició d’enguany però ha sigut especial perquè s’ha recuperat una jota més que segons alguns testimonis històrics i estudiosos, entre els quals l’escriptor Josep Bargalló i el folklorista Joan Amades en el seu Costumari Català, ja es ballava antigament en alguns pobles de la Ribera d’Ebre, sobretot després de les feines al camp, com ara de fer les olives o d’anar a veremar. Es tracta de la Jota del Peuet o de Calcigar. Segons va afirmar la presidenta de Lo Farcell Patxetí, Mireia Grangé, “ens fa molta il·lusió haver recuperat la que és la 17 jota de la Ribera, que ja podem dir que ha quedat introduïda a partir d’enguany en la Festa”.
Precisament l’encarregat d’inaugurar la festa, el conseller de Cultura Lluís Puig, va idear una coreografia per aquesta jota del peuet l’any 1984 amb què va guanyar el Premi Nacional de Dansa. Ha estat aquesta dansa d’esbart del conseller la que Lo Fardell Patxetí ha adaptat a una ballada més popular que és la que es va poder puntejar dissabte. El conseller Puig no se’n va poder estar i es va unir als joteros i joteres per a ballar aquesta adaptació de la seva coreografia. Puig va recordar que “fa 34 anys la jota no era prou viva i estava en perill” mentre que ara, gràcies a diversos testimonis i a la gent que ha treballat amb ganes i que la viu i transmet, s’ha pogut recuperar i per això va felicitar la gent que ho ha fet possible.
Després de la ballada de les 17 jotes de la Ribera d’Ebre, d’un berenar popular i de la subhasta de dues coques dolces entre el públic, la Festa de la Jota va cloure amb un concert del grup ebrenc Pepet i Marieta que, a més de presentar algunes peces del seu darrer disc, va cantar diverses de les seves jotes reivindicatives i xaladores.
https://youtu.be/NQLZVkAtnuI