Els Restaurant l’Antic Molít d’Ulldecona va oferir divendres un menú especial amb receptes sorprenents i innovadores treballades amb minuciositat i rigor. L’Antic Molí preten donar a conèixer aquest crustaci que ha passat desapercebut durant tantes generacions, i especialment difondre les galeres entre aquelles persones procedents de zones on no tenen el privilegi de disposar d’elles en les seves costes.
Plats que va oferir l’Antic Molí divendres passat
Des de fa uns vuit anys l’Antic Molí d’Ulldecona treballen i experimenten amb la galera, un dels crustacis més desconeguts en l’Alta Gastronomia. Van començar les jornades monogràfiques de la galera el 2009 i des de llavors han elaborat més de cinquanta receptes diferents amb aquesta espècie com a protagonista. Asseguren que és tot un repte especialitzar-se en aquest crustaci, ja que és molt complicat de treballar sense la seva closca.
Amb aquest compendi d’elaboracions entorn de la galera “pretenem constatar una vegada més que la galera és un producte molt saborós i particular, un crustaci autòcton que dóna autenticitat a la nostra gastronomia”. També es marquen com a objectiu donar a conèixer aquest producte “encara molt desconegut a la població, sobretot en aquells llocs allunyats dels seus principals punts de pesca” i “revolucionar la funció que tradicionalment s’ha donat a aquest crustaci, proposant-lo com a producte principal de les elaboracions i explorant les seves possibilitats aplicant-li les últimes tècniques gastronòmiques”.
Històricament, la galera ha estat considerada un crustaci de segona categoria, complicada de consumir i amb poca versatilitat a la cuina. De fet, expliquen que “alguns pescadors que fa cinquanta anys s’usava, sovint, d’esquer per pescar altres espècies més preuades, i fins i tot se l’arribava a regalar a la llotja, ja que no presentava la suficient demanda entre els clients”. Tanmateix, aquest mal concepte de la Squilla mantis (nom científic de la galera) està canviant i hi ha diversos indicis que ho demostren, la seva pujada de preu en el mercat, la introducció progressiva en petits i grans restaurants i diverses iniciatives que s’estan fent per defensarla com a un producte òptim.
“Inici és existir, i existir és resistir. Defensem el pròxim per a un nou inici”
Squilla Mantis és com es denomina científicament l’origen d’aquestes creacions. Enguany, l’Antic Molí realitzarà un homenatge de 22 degustacions del crustaci que ha ofert durant 8 anys. Del 17 de Febrer al 29 de Març podràs viure aquesta experiència i el tribut que es mereix la galera, amb la seua época de major sabor.