Els premiats de la Terra Alta han estat
Medalla d’Or
- ·Edetària Selecció Negre 2014
- ·Equinox Dolç Garnatxa Blanca, Celler de Batea (dolç)
- ·Gamberrillo 2014, Pagos de Híbera (vi de licor)
- ·Gamberro Blanc, Pagos de Híbera 2012
- ·L’avi Arrufí Blanc 2014, Vins Piñol
- ·La Terrenal 2014, Edetària (blanc)
- ·LaFou de Batea, 2013 (negre)
- ·Selecció 2014, d’Altavins Viticultors (blanc)
- ·Somdinou Mistela Blanca, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
- ·Somdinou Vi Ranci, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
- ·Tempus 2014, Altavins Viticultors (negre)
Medalla de Plata
- ·Clot d’Encís Blanc 2016, Sant Josep Vins
- ·Hereus Caterra 2016, Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta (blanc)
- ·Nuestra Señora del Portal 2014, Vins Piñol (negre)
Medalla de Bronze
- ·La Serra 2014, Herència Altès (blanc)
- ·Mon Iaio Sisco 2015, Celler Josep Vicens (blanc)
- ·Vila Closa Blanc 2016, Vins la Botera
Crònica des de Càller, Sardenya
A Sardenya encara no està clar si la garnatxa —una varietat de vi que s’adapta bé a zones assolellades no gaire altes altes i resistent al vent— hi va arribar fa segles amb l’expansió catalana pel mediterrani o si, en realitat, és una varietat que ja existia a l’illa. Però més enllà d’aquest dubte més o menys anecdòtic, aquest cap de setmana, la garnatxa —o cannonau, tal com es coneix a l’illa italiana— ha agermanat tots dos territoris en la cinquena edició del Concours Grenache du monde que s’ha celebrat entre les ciutats de l’Alguer i Càller. Enguany hi competien 684 vins d’arreu del món, 120 dels quals catalans. Diumenge a la nit la l’edifici imponent de la Manifattura Tabacchi de Càller —una antiga fàbrica de tabac— va acollir l’entrega de premis.
Ahir es van premiar més de 150 vins i Catalunya es va endur trenta-set reconeixements: 19 medalles d’or, 11 de plata i 7 bronzes. En el pòdium hi han destacat els caldos de les D.O. de la Terra Alta i l’Empordà. “La Terra Alta i l’Empordà són dues de les zones més emergents en el sector del vi, unes terres on han canviat tendències, s’han creat vins nous, i hi ha una generació de joves productors que ha contribuït a l’impuls dels vins”, ha explicat Eva Vicens, directora dels Premis Vinari del vi català i membres del jurat en la cinquena edició del Concours Grenache du Monde.
La Terra Alta, capital de la garnatxa
Però el protagonisme del vins catalans no és va quedar en l’entrega dels premis. Ahir a la nit, el president de la D.O. Terra Alta, l’Alcalde de Gandesa, el director de l’Institut Català del Vi i el President de l’Associació Terra de Garnatxes van recollir una estatueta de bronze en forma de cep com a símbol del relleu de seus en el concurs. I és que l’abril de l’any vinent Gandesa acollirà el certamen. “L’any vinent, amb la celebració del concurs volem donar a conèixer la qualitat dels vins de la nostra comarca, però també tota la resta d’atractius del territori”, ha explicat Joan Arrufí, president de la D.O. Terra Ata. El concurs internacional de garnatxes va nàixer fa cinc anys promogut pel Consell Interprofessional de Vins del Rosselló. “La Terra Alta és una terra amb la qual compartim els nostres valors, la passió per la garnatxa. És una comarca que s’adapta bé a la definició de terra de garnatxes i de persones autèntiques”, assegura Frédéric Galtier, responsable a Espanya del concurs.