Un dels actes més esperats va ser el tast d’olis per escollir el Millor oli de la XV Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO 2017) de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. El Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya ho va tindre complicat per a triar una única mostra d’entre les 35 que s’hi van presentar. És per aquest motiu que, per primer cop en la història d’aquest tast, es va repartir el guardó entre dos mostres. Finalment, el jurat es va decidir per dues mostres “molt bones i molt diferents” la mostra dels Serveis Agraris Maiva, de Batea, al millor oli emparat per la DOP Terra Alta, “per la seua harmonia i equilibri” i la mostra Oleum Naturale, de Rasquera, es va emportar el premi al millor oli amb predomini d’arbequina, “per fruitat i potència”.
Pel que fa a la resta de premis del tast d’olis van ser: en la categoria d’olis emparats per la DOP Siurana, el primer premi va ser per a l’Agrícola i Secció de crèdit de la Palma d’Ebre i el segon premi, per a l’Agrícola de Garcia SCCL; en la categoria dels Olis sense predomini de la varietat arbequina, el primer premi va ser per Alanterres Slu, d’Horta de Sant Joan, i, el segon, per al Mas d’en Clos, de Móra d’Ebre, i finalment, els segons llocs per a les categories guanyadores del premi al millor oli de la FIO van ser, en el cas d’olis emparats per la DOP Terra Alta, per a la Caterra Agrícola i Secció de Crèdit, de la Pobla de Massaluca, i, en el cas d’olis amb predomini d’arbequina, per a l’Agrícola Sant Antoni Abat SCCL, de Móra d’Ebre. Pel que fa a l’oli escollit per votació popular dels visitants del certamen va recaure en l’oli Mas del Clos de Móra d’Ebre i el títol de millor oli ecològic va ser per a l’oli Biocaseres de Caseres.
El lliurament d’aquests guardons va ser un dels darrers actes que es va celebrar en el marc de la FIO 2017 que va tancar portes diumenge després de dos dies d’intensa activitat. La regidora de Fires, Míriam Vinaixa, va manifestar que “la FIO d’enguany ha estat tot un èxit. Hi ha hagut un salt qualitatiu gràcies a la tasca organitzativa de la Comissió de Fires i a la col·laboració del Club OliTast. Només cal pensar en les 150 que van participar en l’experiència gastronòmica que divendres ens va oferir el xef Jeroni Castell i en els milers de persones que han passat pel certamen”.
La FIO 2017 es va inaugurar dissabte a la tarda de la mà de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.
https://www.youtube.com/watch?v=u6cyfulSNqs
Show cooking del xef Jeroni Castell
Jeroni Castell, xef del restaurant Les Moles d’Ulldecona, va demostrar una vegada més les seues dots com a cuiner amb un show cooking, cuinant un menú de 20 tapes maridades amb olis d’oliva del territori. Aquest prestigiós cuiner, titular d’una estrella Michelin, va ser el centre d’atenció de la primera ‘Nit de l’Extraverge’, en què hi van participar 150 persones.
Era una de les novetats d’enguany que tenia com objectiu donar a conèixer els excel·lents olis que es produeixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina.
També han tingut una bona assistència de públic d’altres activitats complementàries com l’esmorzar de la clotxa en què es van repartir unes 1.000 racions, el berenar amb pa i oli, sal o sucre, la passejada entre oliveres centenàries o el concurs de fer allioli que va guanyar el veí de Falset, Emili Asens, que va fer més de 600 grams d’aquest producte en 10 minuts.