A Tortosa els comerciants han fet un balanç molt positiu del primer cap de setmana de les rebaixes d’hivern. Els descomptes van des del 20% fins al 50%, tot i que alguns comerços ja tenen rebaixes del 70%. La presidenta de l’Agrupació comercial de Tortosa, Maria José Ferré, destaca que “calculem que cada persona gastarà una mitjana de 100 euros”.
Unes rebaixes que poden ser les últimes tal com coneixem, ja que el Projecte de Llei de Comerç, Serveis i Fires, canvia la normativa existent i dóna llibertat als comerciants per escollir les dates de rebaixes. Una mesura que pot perjudicar els petits comerços i destaquen que la millor opció és seguir una directriu. “Hi ha grans empreses que des del dia dos ja fan rebaixes amb grans descomptes i el petit comerç, com nosaltres, comencem el 7”, ha apuntat Glòria Colomé, propietària d’una botiga de roba de Tortosa.
Les principals novetats de la futura llei
En matèria d’horaris comercials, la llei estableix com a norma general l’obertura de 72 a 75 hores setmanals, de dilluns a dissabte. Com a excepció al règim general, per als municipis de menys de 5.000 habitants, es contempla llibertat d’horaris per als establiments comercials de menys de 150 metres quadrats de superfície, que no pertanyin a grans cadenes de distribució, sigui quina sigui l’activitat comercial. Val a dir que es manté el nombre de dies festius d’obertura autoritzada en un total de 10.
En matèria de rebaixes, com a novetat, es deixa en mans del comerciant el moment en què vol dur a terme la venda en rebaixes. No obstant això, la llei continua recomanant realitzar les campanyes en les temporades habituals, a l’hivern i a l’estiu, com es ve realitzant tradicionalment aquest tipus de venda a Catalunya. La llei continua regulant les condicions en què s’han de fer les rebaixes: els productes rebaixats han de ser estocs propis, han d’haver estat posats a la venda amb anterioritat al mateix establiment, no poden ser productes defectuosos i tampoc poden haver estat fabricats expressament per vendre en rebaixes.
Una altra novetat són les àrees de degustació. Per primer cop, es regula la possibilitat que els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació puguin instal·lar una àrea de degustació en el seu establiment. No obstant això, per tal de garantir la competència lleial amb els restaurants i bars, la llei marca un límit en l’espai dedicat a àrea de degustació, un 33% del total de la superfície comercial de l’establiment.
D’altra banda, en relació a la venda o oferiment de productes a domicili, per primera vegada s’introdueix la prohibició d’oferir i vendre productes o serveis mitjançant visites a domicili, trucades o missatges de telèfon si no han estat prèviament sol·licitats o acceptats pels seus titulars o residents. Per contra, les bustiades es podran realitzar sempre i quan els particulars no hagin manifestat la seva oposició a rebre’n. Cada tramesa haurà d’informar dels mitjans per oposar-se a seguir-les rebent.
https://www.youtube.com/watch?v=yG7Xd9wesHc