Treballadors amb samarreta de màniga curta i altres amb mocador al coll i roba d’abric que es disputen la temperatura a l’oficina. És una estampa que es viu a la majoria de feines. Un jove emprenedor d’Alcanar, però, té la solució: un sòl radiant intel·ligent a base de rajoles independents que s’ubiquen sota els peus dels treballadors i, controlades a través del telèfon mòbil, permeten a cada empleat regular la temperatura de l’espai on treballa.
“Cadascú controla la seva pròpia temperatura des del seu telèfon”, explica Lluc Martí, CEO i fundador d’Exploded View. Així, un cop dividit l’espai per zones, cada rajola compta amb un controlador, sensors i una resistència propera a la superfície, que detecta la presència dels treballadors. El sistema, anomenat Plactherm, no requereix obres: les rajoles, amb un gruix de 7 mil·límetres, es poden instal·lar sobre el sòl, es connecten entre elles i, posteriorment, a la corrent.
“El confort dels treballadors té un impacte en el rendiment: hi ha un estudi de la Cornell University (Nova York) que assegura que un treballador sense conformitat tèrmica té una pèrdua del rendiment d’un 10%”, afegeix Martí. “Això pot representar més de 1.300 l’euros l’any per treballador i, per tant, s’està perdent potencial i competitivitat a les empreses”, conclou el jove emprenedor ebrenc.
Més rendiment
De fet, segons l’empresa, entre el 54% i el 74% de les reclamacions a les oficines responen a qüestions tèrmiques. A més, segons un anàlisi realitzat per una consultora externa, la instal·lació d’aquesta tecnologia pot suposar estalvis de fins el 30% en el consum energètic, a més d’influir en l’increment de la productivitat.
Els primers prototips de l’aparell ja s’han començat a instal·lar i està previst que faci el salt al mercat durant el primer semestre d’enguany. Empreses multinacionals com Repsol, Ferrovial i Endesa ja s’han interessat pel projecte, que ja s’ha instal·lat a les oficines d’Exploded View i a un centre de fisioteràpia a Madrid.
Paral·lelament, Martí està treballant en un pla d’internacionalització perquè el projecte, que ha rebut nombrosos reconeixements, pugui fer el salt a Europa i els Estats Units properament. El canareu va començar a desenvolupar la idea l’any 2010 i li va donar l’impuls fa un parell d’anys.