Fins a les portes de les festes nadalenques, els restaurants rapitencs participants elaboren menús a l’entorn d’este crustaci, una de les estrelles de la llotja i de les cuines locals, a preus que oscil·len entre els 35 i els 40 euros.
Llagostí crocant, escabetx de llagostins amb pa de romer, arròs melós de llagostins i canana, saquet de llagostins amb carxofes i shitake eco, o carpaccio de llagostins amb boletes de salmó són alguns dels plats, molt variats, que es podran degustar durant les jornades. Per anar fent boca, a la Diada del llagostí es podran degustar llagostins a la planxa, a l’estil mariner, saltejats o en pizza, entre altres propostes, que es podran tascar al preu de 5 euros, incloent degustació i beguda. Els tastos s’acompanyaran amb l’oferta de vi, oli o arrossos que aportin productors ebrencs.
Tant la Diada com les Jornades arrosseguen “una llarga història i èxit culinari”, segons ha destacat la regidora de Turisme i Comerç, Rosa Anglés, durant l’acte de presentació que ha tingut lloc a l’Espai Gastronòmic del mercat municipal, on diversos restauradors han fet demostracions de cuina amb llagostí. Anglés assegura que les jornades “són un al·licient important de cara a la desestacionalització turística que volem, perquè tal com hem comprovat en edicions anteriors, són reconegudes territorialment i també en l’àmbit de Catalunya, de fet fins i tot atreuen visitants de diferents punts de l’Estat espanyol”, ha afirmat.
L’alcalde, Josep Caparrós, ha destacat també que “el llagostí és un producte que ens identifica i ens aporta valor afegit respecte a altres destinacions”. També ha remarcat que diversos sectors del municipi s’involucren any darrera any per organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, des de la Confraria fins als restauradors i també totes les empreses que formen part de l’Estació Nàutica, a més de la regidoria de Turisme. Especialment ha agraït “l’esforç, creativitat i capacitat” dels restauradors de la població a l’hora de ser capdavanters en la innovació culinària.
Enguany, els pescadors rapitencs confien tancar una bona temporada de llagostí. A hores d’ara ja en porten capturades 32 tones, de manera que preveuen superar fins i tot les 37 tones pescades la passada campanya i situar-se prop de les 40 tones de mitjana dels últims anys. Els preus se situen en esta època sobre els 20 euros per quilo a la llotja, tal com ha explicat el secretari de la confraria, Joan Balaguer.
En nom del Col·lectiu de Cuina, el xef Albert Guzmán ha convidat tot el veïnat i també els visitants a degustar les propostes que ofereixen els participants tant a la Diada com a les Jornades.
La Diada i les Jornades del Llagostí estan organitzades per la regidoria de Turisme i Comerç amb la col·laboració del Col·lectiu de Cuina i la Confraria de Pescadors i també de l’Estació Nàutica, que com en altres esdeveniments culinaris, organitza escapades que inclouen rutes turístiques, menús del llagostí i nits d’allotjament amb la intenció d’atreure visitants.